
Tientallen doden en gewonden door aanslagen in Beiroet
Dit melden veiligheidsfunctionarissen en hulpverleners volgens de krant The Daily Star. Twee daders bliezen zichzelf vrijwel tegelijkertijd op in Bourj al-Barajneh, waar veel sjiitische Libanezen wonen.
Islamitische Staat eiste een uur na de dubbele aanval in een verklaring via Twitter de verantwoordelijkheid op. Een man blies zichzelf op met behulp van een lading explosieven op een fiets. De tweede wachtte tot zich op de plek van de explosie een menigte had verzameld, eer hij zichzelf ook opblies.
De explosies waren vlak bij een ziekenhuis dat wordt gerund door de sjiitische beweging Hezbollah. Deze sociale en politieke beweging heeft ook goed bewapende en getrainde milities. Die leveren een belangrijk aandeel in de strijd van de Syrische president Bashar al-Assad tegen rebellen in Syrië.
Die rebellen worden gedomineerd door soennitische extremisten. Libanon, waar inmiddels al een kwart van de inwoners uit Syrische vluchtelingen bestaat, vreest dat de burgeroorlog in het buurland overslaat.

Doden en gewonden door aanslagen in Beiroet
Burgeroorlog
Libanon kent tal van bevolkingsgroepen en religies, en was van 1975 tot 1990 verwikkeld in een bloedige burgeroorlog.
De grootste religieuze bevolkingsgroep (de Syriërs niet meegerekend) zou in Libanon uit sjiieten bestaan en die vormen op zijn minst een derde van de bevolking. Soennieten vormen naar schatting 30 procent van de bevolking, evenals de christenen.