De Verenigde Naties hebben maandag in een rapport scherpe kritiek geuit aan het adres van Israël en Hamas. 

Beide kampen hebben zich schuldig gemaakt aan ernstige schendingen van de kinderrechten, maar ontsnappen aan een vermelding op de zwarte lijst van partijen die kinderrechten schenden in conflicten.

Het rapport is opgesteld door de speciale kinderrechtengezant van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Vooral Israël krijgt er in de rapportage van de Algerijnse Leila Zerrougui van langs wegens het optreden van het leger afgelopen zomer in de oorlog in de Gazastrook. ''De ongekende en onacceptabele impact op kinderen in 2014 geeft ernstige zorgen over in hoeverre Israël internationaal humanitair recht naleeft'', schrijft ze onomwonden.

Ban Ki-moon zou volgens bronnen van persbureau Reuters aanbevelingen van Zerrougui om beide partijen op de zwarte lijst te plaatsen naast zich neer hebben gelegd. Een dergelijk stap is volgens de bronnen zeer ongebruikelijk.

Niet buigen

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Ron Prosper, verwelkomde de beslissing van Ban om zijn land niet op de zwarte lijst te zetten. ''Hij heeft gelijk dat hij niet buigt voor de dictaten van terreurorganisaties en Arabische landen, en Israël niet op de schaamtevolle lijst te plaatsen samen met organisaties als Islamitische Staat, al-Qaeda en de Taliban.''

Bij Israëlische bombardementen en beschietingen op de Gazastrook in antwoord op aanvallen door Hamas, kwamen afgelopen zomer meer dan 2100 voornamelijk Palestijnse burgers om het leven onder wie 540 kinderen. Aan Israëlische zijde sneuvelden 67 militairen en werden zes burgers door Palestijnse raketten gedood.

In het 43 pagina's tellende rapport komen ook Afghanistan, Irak, Syrië en Sudan aan bod.