Het Vaticaan is van plan een Palestijnse staat officieel te erkennen. 

Dat meldt persbureau AP woensdag. 

In een nieuw verdrag, waar woensdag de laatste hand aan werd gelegd maar dat nog wel moet worden ondertekend, staat dat het Vaticaan zijn diplomatieke betrekkingen met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) omzet in betrekkingen met de Staat Palestina. 

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas bezoekt zaterdag paus Franciscus. 

Video: Vaticaan erkent Palestijnse Staat

Eerste juridische document

In 2012 stemde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties er al mee in om een Palestijnse staat te erkennen.

Die beslissing werd al gesteund door het Vaticaan. Het nieuwe verdrag is echter het eerste juridische document waarin het Vaticaan een Palestijnse staat erkent.

Afstand

Begin maart nam de Israëlisch premier Benjamin Netanyahu nog afstand van een tweestatenoplossing voor het conflict met de Palestijnen. 

Netanyahu zei in een verklaring dat "elk geëvacueerd gebied in handen zou vallen van islamitische extremisten en terreurorganisaties, die worden gesteund door Iran. Daarom zullen er geen concessies worden gedaan en zullen we ons niet terugtrekken. Het is simpelweg niet relevant."

Netanyahu gaf in 2009 een toespraak waarin hij zich uitsprak voor een Palestijnse staat naast Israël. Die uitspraak is volgens een woordvoerder van Netanyahu's Likud-partij niet meer aan de orde.

Dossier Midden-Oostenconflict