Palestina zal vanaf 1 april toetreden tot het Internationaal Strafhof (ICC). Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon woensdag gezegd. 

Dat meldt persbureau AP woensdag. 

In Israël was menigeen bevreesd voor die stap. Israëlische militairen of politici kunnen dan als verdachten van oorlogsmisdaden tegen Palestijnen voor het ICC in Den Haag worden gedaagd.

Anderzijds krijgt het ICC nu ook bevoegheid voor eventuele Palestijnse oorlogsmisdaden.

Aanvaarden

De Palestijnse president Mahmoud Abbas tekende vorige week twintig internationale verdragen, waaronder het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het ICC in Den Haag.

In een verkaring op de website van de Verenigde Naties laat Ban Ki-moon weten de documenten te aanvaarden. "Het statuut zal per 1 april 2015 in werking treden voor de staat Palestina."

Staat

De Palestijnse Autoriteit deed in 2009 al een poging het ICC een onderzoek te laten openen naar vermeende Israëlische oorlogsmisdaden. Toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo wees dat verzoek af omdat toen niet duidelijk was of Palestina een staat was.

De zaken liggen anders sinds de Palestina in 2012 de status van 'staat die geen lid is' verkreeg. Dat stelde de Palestijnen in staat lid te worden van het Internationaal Strafhof.