
'Europa volgt Nederland in erkenning Palestina'
Dat zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Koenders heeft kennisgenomen van de ontwikkelingen in andere Europese landen als Zweden en Ierland die zijn overgegaan tot erkenning, maar ziet dat de initiatieven van bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en België eigenlijk hetzelfde standpunt behelzen als de Nederlandse visie.
"Andere landen volgen Nederland juist", zegt Koenders in reactie op de oproep van voormalig PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu om de Palestijnse staat zo snel mogelijk te erkennen. Het kabinet streeft namelijk naar een tweestaten-oplossing en erkenning van de Palestijnse staat is daar onderdeel van, aldus de minister. "Nederland wil de Palestijnse staat erkennen."
Europese poging
Maar erkenning is op dit moment niet aan de orde. Koenders vind dat de nieuwe EU-buitenlandchef Federica Mogherini de kans moet worden gegeven het vredesproces nieuw leven in te blazen.
Wat de PvdA betreft is erkenning op dit moment wel degelijk een optie. Kamerlid Michiel Servaes ziet dat de vredesonderhandelingen al jaren in een impasse verkeren. Die onderhandelingen zijn volgens de PvdA'er een gesprek tussen ongelijke partijen.
Begrip
Servaes heeft begrip voor het standpunt van Koenders om Mogherini de tijd en ruimte te bieden om de onderhandelingen te hervatten, maar wil wel weten wat het plan precies is. Hij wil weten wanneer dat plan er ligt en wat de concrete doelen dan zijn.
In de Kamer is er geen meerderheid voor een erkenning van de Palestijnse staat op korte termijn. Volgens coalitiepartner VVD is dat simpelweg niet mogelijk omdat er nog te veel onduidelijkheid bestaat over de grenzen van de staat, de (gevluchte) inwoners en het ontbreken van een legitiem erkend bestuur.