Een Palestijnse minister is woensdag overleden na een confrontatie met Israëlische soldaten bij een protest op de Westelijke Jordaanoever.

Dat meldt persbureau Reuters. Ein overleed korte tijd later in een ziekenhuis in Ramallah als gevolg van een hartaanval, aldus een Palestijnse functionaris.

Wat zich precies heeft voorgedaan bij het protest in Turmusiya is onduidelijk. Er zou een confrontatie zijn geweest, waarbij Abu Ein is "geraakt" door soldaten. Al-Jazeera meldt op basis van bronnen dat Abu Ein veel traangas had ingeademd. AP stelt dat Abu Ein werd geraakt door een traangasgranaat. Volgens bronnen bij het leger kwam de minister om door een hartstilstand. 

Tientallen betogers wilden volgens AP jonge olijfbomen planten bij Turmusiya, uit protest tegen de confiscatie van land door Israël. 

Abu Ein was volgens Reuters een "minister zonder portefeuille". Hij gaf ook leiding aan de Palestijnse commissie die gaat over het beleid ten aanzien van de Joodse nederzettingen. Persbureau EPA omschrijft Abu Ein als een activist. Hij werd in 1982 door Israël gearresteerd en veroordeeld tot levenslang, maar drie jaar later in een gevangenenruil vrijgelaten. 

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas spreekt van een "barbaarse daad die niet kan worden getolereerd". Hij stelt dat "alle nodige stappen" zullen worden gezet als een onderzoek naar de dood van Abu Ein is uitgevoerd. 

Video: Palestijnse minister overleden na protest

Bezorgd

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vindt dat Israël de gebeurtenis snel moet onderzoeken omdat die kan leiden tot nieuwe spanningen en escalaties. De Palestijnse president Mahmoud Abbas bestempelde de dood van zijn minister als onaanvaardbaar.

"Een tragisch incident dat kan leiden tot nieuwe spanningen en escalaties", aldus Koenders. Hij roept alle partijen op om met alle “begrijpelijke emoties” toch de kalmte te bewaren.

Achtergrond: Onzekere tijd voor Israël en de Palestijnen