De Belgische regeringspartijen willen Palestina officieel als staat erkennen. Daarover is binnen de regeringscoalitie een akkoord gesloten. 

Zo schrijft de Franstalige krant Le Soir woensdag.

Binnenkort wordt in het parlement een resolutie ingediend waarin de regering wordt opgeroepen om Palestina als onafhankelijke staat te erkennen.

Le Soir meldt dat de vier regeringspartijen vervolgens ''op een geschikt moment tot erkenning overgaan''. Wanneer is nog onduidelijk, maar dat zal volgens regeringsbronnen niet lang duren.

Zweden erkende eind oktober als eerste West-Europese land Palestina als staat. Dinsdag stemde de Franse Tweede Kamer voor erkenning, maar het gaat slechts om een symbolische en niet-bindende verklaring. Dat gebeurde eerder ook in de parlementen van Groot-Brittannië, Ierland en Spanje.

Nederland

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zei eind november dat de erkenning van Palestina "nu niet aan de orde is" en dat dit op een "strategisch moment" moet komen. Het kabinet wil de erkenning wel mogelijk maken, maar alleen als dit "bijdraagt aan het vredesproces". 

Kamerleden van onder meer D66 en de PvdA zeiden eerder "geen moeite" te zullen hebben met de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat.

Achtergrond: Onzekere tijd voor Israël en de Palestijnen