Erkenning van de Palestijnse staat is op dit moment "niet aan de orde", aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag in de Tweede Kamer. 

Dat moet gebeuren op een "strategisch moment" als het "effectief en reëel" is in het vredesproces. Het kabinet wil de erkenning wel mogelijk maken, voegde hij eraan toe. Maar het is nu geen "verstandig middel" en draagt nu niet bij aan het vredesproces.

Het is wel goed dat de discussie hierover is aangezwengeld, zei de PvdA-minister. Deze lijn wordt volgens hem gedeeld binnen de Europese Unie. Zweden erkende de Palestijnse staat recent.

Koenders vindt het zinnig als de EU een "substantiële rol" krijgt in het vredesproces dat op dit moment helemaal is vastgelopen. De Amerikanen sturen volgens hem hier ook op aan. Hij noemde hervatting van het vredesoverleg tussen Palestijnen en Israël "essentieel".

Frans Timmermans

Toenmalig PvdA-minister Frans Timmermans, de voorganger van Koenders, zei vorige maand nog dat een aparte Palestijnse staat het slotstuk moet zijn van het vredesproces. Volgens Koenders kan dat het geval zijn, maar het kan ook eerder.

De erkenning van de Palestijnse staat is ''een deel van de strategie die gebouwd wordt om tot een tweestatenoplossing te komen'' en moet worden ingezet op het moment dat dit het meest tot resultaat leidt.

Betrekkingen

Het kabinet wil goede betrekkingen houden met zowel Israël als de Palestijnen, maar Koenders wil wel een "scherpe koers" gaan varen. De bouw van Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied is illegaal, in strijd met internationaal recht en belemmert de tweestatenoplossing, zei hij.

Hij benadrukte verder "dat wij het ons niet kunnen veroorloven partij te kiezen". Nederland wil een veilige grens voor Israël en een levensvatbare Palestijnse staat, aldus Koenders.

Etiketteren

Koenders probeert in de Europese Unie een meerderheid te vinden om producten uit Israëlische nederzettingen te etiketteren.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU stemden in 2012 al in met het plan, maar vorig jaar werd het op de lange baan geschoven om de Amerikaanse poging het vredesproces nieuw leven in te blazen niet te ondermijnen. Dat initiatief van Washington is op niets uitgelopen.

Boycot

Volgens het plan mogen producten uit de nederzettingen niet meer het label Made in Israël dragen. Vooral de kleine christelijke partijen in de Tweede Kamer keerden zich fel tegen het plan. Zij vrezen dat het een opmaat is naar een boycot van Israëlische producten. De regering van Israël reageerde ook woedend op het voorstel.

Het is nog niet zeker of Koenders gaat slagen. Een meerderheid vinden voor het plan is "niet makkelijk", zei hij.

Dossier Midden-Oostenconflict