In een Palestijns dorp op de bezette Westelijke Jordaanoever is woensdag brand gesticht in een moskee. 

Volgens de dorpelingen was het aanslag van Joodse kolonisten die ook anti-Palestijnse leuzen op het gebouw plaatsten. De brand kon worden geblust, maar de schade aan de moskee van het plaatsje Mughayer is groot.

In Israël werd woensdag een brandgranaat gegooid naar een oude synagoge in Shfaram.

Het 250 jaar oude gebouw staat in een Arabische wijk. Volgens de plaatselijke politie is er nauwelijks schade aangericht, waarschijnlijk omdat het projectiel ontplofte voor het pand en niet in of tegen het pand.

Haatmisdaad

In mei hebben Arabische jongeren uit de buurt samen met Joodse jongeren de synagoge helpen opknappen. Het gebaar was een protest tegen vandalisme en 'haatmisdaad'.

De spanningen tussen Palestijnen en Israëli's lopen de laatste tijd weer hoog op. De illegale kolonisatie van bezet gebied gaat onverstoord verder.

Zo heeft een particuliere onderneming woensdag van de Israëlische autoriteiten in beginsel toestemming gekregen tweehonderd woningen voor Joodse kolonisten in bezet Oost-Jeruzalem te bouwen.

Diep bezorgd

De VS zijn ''diep bezorgd'' over die Israëlische beslissing om nog meer kolonisten in Oost-Jeruzalem te vestigen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat dit soort activiteiten een obstakel vormt voor een tweestatenoplossing als basis voor een vredesregeling in het Midden-Oosten.