De Palestijnse leider Mahmoud Abbas beschuldigt de militante beweging Hamas ervan de eenheid in Palestina te verscheuren. 

Dat meldt AFP dinsdag.

Hamas stelt in een reactie dat Abbas "leugens" verkondigt. "De toespraak van Abbas is een web van leugens, beledigingen en misleiding", stelt een woordvoerder van Hamas in de Gazastrook. "Wat het Palestijnse volk nodig heeft is een moedige president."

Abbas sprak in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, bij een herdenking van de Palestijnse Fatah-leider Yasser Arafat, die tien jaar geleden stierf. 

Herdenking

Volgens Abbas zat Hamas vorige week achter een reeks explosies bij de woningen van prominente Fatah-figuren en het podium waar de herdenking voor Arafat komende dinsdag plaats moest vinden.

Hamas dwong zondag in de Gazastrook de afgelasting van die herdenkingsceremonie af. Het nog steeds door Hamas gedomineerde ministerie van Binnenlandse Zaken liet zondag weten onvoldoende beveiliging voor de bijeenkomst op de been te kunnen brengen.

Het zou pas de eerste herdenkingsbijeenkomst van Fatah in de Gazastrook zijn sinds 2007, het jaar waarin Hamas de macht in het gebied naar zich toe trok. De vorige bijeenkomst, enkele maanden na die machtsovername, leidde tot gewapende botsingen die aan tien mensen het leven kostten.

Eerder dit jaar besloten Hamas en Fatah een eenheidsregering te vormen. Sindsdien zijn de spanningen tussen beide bewegingen echter weer opgelopen.