Een Israëlische soldaat van ongeveer twintig is maandagochtend neergestoken op een treinstation in de Israëlische stad Tel Aviv. De autoriteiten gaan uit van een terreuraanslag. 

Dat meldt de Israëlische krant Haaretz. Het slachtoffer verkeert in kritieke toestand. De verdachte, volgens de Israëlische politie een Palestijnse man uit Nablus die illegaal in Israël verbleef, is aangehouden.

De spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen zijn de laatste dagen sterk opgelopen. Vorige week reed een automobilist in op een groep voetgangers in het oosten van Jeruzalem. De politie gaat uit van een opzettelijke aanval. 

De Palestijnse militante beweging Hamas sprak haar bewondering uit voor de daad, terwijl de Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak van een terreuraanval. Volgens Netanyahu was de daad een direct gevolg van opruiing door de Palestijnse president Mahmoud Abbas en zijn partners van Hamas. 

Tempelberg

De Tempelberg ging eind oktober tijdelijk dicht na de moordaanslag op de joodse activist Yehuda Glick. Nadat agenten een 32-jarige Palestijn hadden gedood die de ultrarechtse Israëlische activist had neergeschoten, ontstonden harde confrontaties tussen jonge Palestijnen en de Israëlische politie.

De afgelopen maanden wordt bijna dagelijks gevochten tussen de Israëlische politie en Palestijnse demonstranten in Oost-Jeruzalem. De Israëlische regering heeft bouwplannen aangekondigd in het gebied. Palestijnen zien het stadsdeel als de toekomstige hoofdstad van hun onafhankelijke staat.

Achtergrond: Tempelberg heilige plaats voor joden én moslims