Zweden heeft donderdag een onafhankelijke Palestijnse staat erkend. Dat liet het ministerie van buitenlandse zaken weten. Binnen Europa gingen alleen Malta en Cyprus Zweden voor. 

Minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström zei dat de stap is genomen, omdat de 'criteria van het internationale recht' zijn vervuld. "Er is grondgebied, een volk en een regering", aldus de minister.

Robert Rydberg, het hoofd van Midden-Oosten-zaken bij het ministerie, plaatste een foto op Twitter waarop de ondertekening van de erkenning is te zien.

Wallström zei te hopen dat de 'uitstekende samenwerking' tussen Zweden en Israël zal worden voorgezet en dat 'de beslissing in Jeruzalem op een constructieve manier' zal worden geïnterpreteerd. 

Wallströms hoopvolle boodschap was echter niet besteed aan de Israëlische minister van buitenlandse zaken, Avigdor Lieberman, die de beslissing veroordeelde. Lieberman noemde het een 'ellendig besluit dat de extremistische elementen' in de Palestijnse gebieden in de kaart speelt. "Het is bedroevend dat de Zweedse regering tot deze erkenning heeft besloten, die alleen maar schadelijk kan uitpakken." 

De Europese Unie heeft eerder gezegd een Palestijnse staat te zullen erkennen 'wanneer dat gepast is'. De meeste landen zijn van mening dat alleen onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen tot erkenning van een Palestijnse staat kunnen leiden.

Zweden gaf vorige maand al aan Palestina te willen erkennen. Dat kwam de nieuwe regering op stevige kritiek van Israël te staan.

Achtergrond: Onzekere tijd voor Israël en de Palestijnen