
Spanningen in Jeruzalem na aanslag op joodse activist
De activist, Yehuda Glick, ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De vermeende dader werd doodgeschoten door Israëlische agenten.
Volgens de Palestijnse groepering Hamas was het een 32-jarige man die elf jaar in een Israëlische gevangenis zat en in 2012 vrijkwam.
De Tempelberg is naar aanleiding van het incident volledig afgesloten. De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemt de afsluiting van de Al-Aqsa Moskee op de Tempelberg "een oorlogsverklaring" door de Israëlische autoriteiten.
Israël zegt dat het de toegang tot de heilige locatie voor Israëliërs en Palestijnen wil behouden, maar volgens de Palestijnen wordt de toegang voor Israëliërs stapje voor stapje uitgebreid.
Glick werd woensdagavond door een man op een motor neergeschoten. Dader Moatez Higazi werd uren na de aanslag doodgeschoten nadat hij volgens de politie het vuur had geopend op agenten die zijn huis omsingelden.
Activist
Glick is een in de Verenigde Staten geboren activist die wil dat joden vrije toegang krijgen tot de hele Tempelberg, een heiligdom voor zowel joden als moslims.
De spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen zijn de laatste dagen sterk opgelopen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam woensdagavond in spoedzitting bijeen om Israëlische plannen te bespreken voor de bouw van duizend woningen in Oost-Jeruzalem.
Minister van Defensie Moshe Yaalon geeft Abbas de schuld van de aanslag. "De moordpoging op Yehuda Glick is de zoveelste stap in de Palestijnse opruiing tegen joden en de staat Israël", zei Yaalon donderdag.
"Als Abu Mazen (Abbas, red.) leugens verspreidt en giftige uitspraken doet over het recht van joden om in hun eigen land hun geloof te belijden is terreur het resultaat, zoals we gisteren hebben gezien."
Rellen
Donderdagochtend zijn er ook rellen uitgebroken tussen Palestijnen en de Israëlische oproerpolitie. De rellen braken uit in de wijk Abu Tor. De agenten werden met stenen bekogeld, waarna ze rubberkogels inzetten. Bewoners van de wijk scandeerden vanaf de daken pro-Palestijnse leuzen.
De politie stelde checkpoints in om de stroom van mensen van en naar de wijk te beperken.
Terugdringen
Israël bezette Oost-Jeruzalem in 1967 en probeert er sindsdien de omvang van de Palestijnse bevolking terug te dringen.
Volgens de VN wonen er nog altijd bijna 300.000 Palestijnen in Oost-Jeruzalem. Maar door de systematische discriminatie van Palestijnen zijn velen bang hun woning kwijt te raken. Die onzekerheid drijft volgens de VN de spanning verder op.