Erkenning van de Palestijnse staat is op dit moment niet in het belang van het vredesproces in het Midden-Oosten.

Dat zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag in een overleg in de Tweede Kamer.

Een twee-staten-oplossing is wel iets waar Nederland naar streeft, maar dat is voorlopig niet aan de orde, aldus de bewindsman.

Begin deze maand kondigde de nieuwe Zweedese premier Stefan Löfven aan dat Zweden Palestina op korte termijn als staat zal erkennen. Daarmee zou Zweden het eerste grote westerse land zijn dat dat doet.

Deze week sprak het Britse Lagerhuis de intentie uit op termijn de Palestijnse staat te willen erkennen.

Juiste moment

Timmermans zei "kennis genomen" te hebben van het standpunt van de Zweedse regering, maar kon zich goed vinden in de opstelling van het Britse Lagerhuis, namelijk erkenning van de Palestijnse natie wanneer de tijd daarvoor rijp is.

De Tweede Kamer sprak ook met Timmermans over de wederopbouw van Gaza, waar  grote delen van de regio zijn verwoest door de oorlog met Israël in juli en augustus dit jaar.

Op een donorconferentie afgelopen weekeinde in de Egyptische hoofdstad Caïro stelde de internationale gemeenschap honderden miljoenen euro's beschikbaar voor de wederopbouw van Gaza.

Kamerlid Mihciel Servaes (PvdA) hekelt de uitzichtloosheid in het conflict waarbij Israël de Palestijnse gebieden bombardeert en de wereldgemeenschap voor de wederopbouw zorgt.

Vicieuze cirkel

Volgens Timmermans kan die vicieuze cirkel alleen doorbroken worden als het vredesproces wordt hervat. De Verenigde Staten blijven daarin de leidende rol hebben die Europa zal ondersteunen, zei Timmermans.

De ChristenUnie blijft erop hameren dat het geld niet naar Hamas mag gaan, dat het zou kunnen gebruiken voor de bouw van tunnels naar Israël of aanschaf van wapens.

"Er gaat geen Europees geld naar Hamas. Dat gebeurt niet, en gaat ook niet gebeuren", verzekerde Timmermans de Kamer, in wat naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste debat als minister van Buitenlandse Zaken zal zijn.

Timmermans vertrekt naar Brussel, waar bij eurocommissaris wordt. Partijgenoot Bert Koenders volgt hem op.