De Europese Unie stelt 450 miljoen euro beschikbaar voor de wederopbouw van de Gazastrook.

Dat maakte EU-buitenlandchef Catherine Ashton zondag bekend op een internationale donorconferentie in de Egyptische hoofdstad Caïro.

De Verenigde Staten doneren nog eens 165 miljoen euro, aldus de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken. Eerder zegde Kerry al 150 miljoen euro toe. De Duitsers geven 50 miljoen euro, bovenop de EU-hulp, maakte minister Frank-Walter Steinmeier zondag bekend.

Grote delen van de Gazastrook zijn compleet verwoest door de oorlog met Israël in juli en augustus. "De mensen van Gaza hebben onze hulp dringend nodig. Niet morgen, niet volgende week, maar nu", zei Kerry. De VS willen dat de partijen zich opnieuw inzetten voor vrede. Volgens Kerry is langdurige vrede mogelijk tussen Israël, de Palestijnen en hun buren.

Het Palestijnse gebied is afgelopen zomer getroffen door circa twintigduizend Israëlische bommen. De VS zijn een belangrijke bondgenoot en wapenleverancier van Israël.

Vrede

Kerry wil dat de partijen zich opnieuw inzetten voor vrede. Volgens hem is langdurige vrede mogelijk tussen Israël, de Palestijnen en hun buren.

Ministers van verschillende landen zijn zondag bijeen in Caïro, waar een conferentie plaatsvindt voor internationale hulp aan Gaza. Ook de Nederlandse minister Timmermans is aanwezig. De Palestijnen zeggen in totaal 4 miljard dollar (3,17 miljard euro) aan giften nodig te hebben voor de wederopbouw.