De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag de overwinning op Hamas uitgeroepen. 

Hij zei dat Hamas niks heeft gekregen voor het staakt-het-vuren van dinsdag waarmee een einde kwam aan de strijd in Gaza.

'Hamas is hard geraakt' in de afgelopen zeven weken en Israël heeft niet toegegeven aan de eisen van de militante beweging, aldus Netanyahu. Hamas riep overigens ook de overwinning uit op Israël.

In werkelijkheid hebben beide partijen zowel gelijk als ongelijk. Hamas eiste de opheffing van de blokkade van Gaza en kreeg een gedeeltelijke openstelling van het gebied.

Israël eiste de ontwapening van Hamas en hoewel dit niet is gebeurd, neemt de Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas de controles bij grensposten in Gaza over. De hoop is dat hiermee de smokkel van wapens wordt teruggedrongen.

Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans verwelkomt het staakt-het-vuren. "Ik hoop dat dit de eerste stap is op weg naar beëindiging van een crisis die al veel te lang voortduurt", aldus Timmermans.

De minister roept alle partijen op zich te houden aan de overeengekomen voorwaarden voor het staakt-het-vuren en de wapens definitief neer te leggen.

"Het is van belang de humanitaire nood in Gaza zo snel mogelijk te verlichten met dringende noodhulp, puinruimen en het in gang zetten van wederopbouw."

"De Palestijnse Autoriteit moet bovendien een belangrijke rol gaan spelen bij het bestuur van Gaza." Volgens de minister is er alleen zo een kans op een duurzame oplossing, waarbij Israël zich veilig voelt en de Palestijnen een eigen staat hebben die politiek en economisch levensvatbaar is.

Tweeduizend

Het geweld kostte de afgelopen zeven weken aan ruim tweeduizend Palestijnen, veelal burgers, het leven. Duizenden gebouwen in Gaza werden in de as gelegd. In Israël kwamen bijna zeventig mensen om, op enkelen na allen militairen.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict