Het nieuwe bestand tussen Israël en Hamas, dat dinsdag om 18.00 uur Nederlandse tijd is ingegaan, geldt voor onbepaalde tijd.

Er zijn geen voorwaarden vooraf gesteld. Dat zegt een Israëlische regeringsfunctionaris die anoniem wil blijven.
 
De Palestijnse president Mahmoud Abbas en Hamas maakten het staakt-het-vuren bekend. Egypte heeft erbij bemiddeld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Caïro laat weten dat de grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook weer opengaan, zodat humanitaire hulpgoederen en bouwmateriaal het Palestijnse gebied in kunnen.

Israël stond huiverig tegenover heropening van de grenzen, omdat op die manier wapens de Gazastrook zouden kunnen worden ingesmokkeld.
 
Beide partijen zullen binnen een maand indirect gaan onderhandelen over een duurzame vredesregeling tussen beide partijen. Directe onderhandelingen zijn niet mogelijk, omdat Hamas en Israël elkaar niet als gesprekspartner erkennen.

Geweld

In Gaza gingen mensen feestend de straat op om het bestand te vieren. Zij prezen God en toeterden. Door de Israëlische aanvallen zijn sinds 8 juli meer dan 2.100 Palestijnen om het leven gekomen, voornamelijk burgers. Onder de doden zijn zeker 490 kinderen. De Verenigde Staten riepen beide partijen op het staakt-het-vuren te respecteren.

Het geweld in de Gazastrook en Israël hield ten minste tot vlak voor het ingaan van het bestand aan. Mortiergranaten uit Gaza doodden dinsdag in Israël een man en verwondden twee anderen. Israëlische bombardementen op gebouwen in de Gazastrook richtten opnieuw verwoestingen aan. 

Bestand

Precies een week geleden kwam een einde aan het bestand in de Gazastrook, nadat vanuit het Palestijnse gebied raketten op het zuiden van Israël waren afgevuurd. Israël zegde het bestand op en trok daarop zijn onderhandelingsdelegatie uit Caïro terug.

Het Israëlische offensief begon begin juli, als antwoord op raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. Bij het conflict zijn tot nu toe ruim 2.100 Palestijnen gedood, vooral burgers. Aan Israëlische zijde vielen 64 slachtoffers binnen de strijdkrachten en vier burgerslachtoffers. 

Aanleiding voor de gevechten vormde de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners.

Dossier Midden-Oostenconflict