Het aantal Palestijnen dat sinds begin juli door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook is omgekomen, is zondag gestegen tot 2.016. 

Er wordt weliswaar sinds woensdag niet meer gevochten, maar het tijdelijke staakt-het-vuren gaf de Palestijnen de afgelopen dagen de gelegenheid meer lijken onder de puinhopen vandaan te halen.

Volgens de nieuwste cijfers van de Palestijnse gezondheidsdiensten zijn onder de doden zeker 541 kinderen.

Ook stierven er 250 vrouwen en 95 bejaarden.

Visverbod

Het verbod dat Israël aan Palestijnse vissers had opgelegd om hun beroep uit te oefenen is gedeeltelijk opgeschort. Vissersboten mogen voor de kust van Gaza weer drie zeemijlen de Middellandse Zee op, zo bevestigt een woordvoerder van het Israëlische leger in Tel Aviv.

Sinds het begin van het Israëlische offensief in de Gazastrook op 8 juli mochten Palestijnen niet meer de zee op, schrijft de Israëlische krant Haaretz. De gedeeltelijke opheffing van dat verbod wordt gezien als een teken van goede wil van Israël om het conflict met de Palestijnen op te lossen.

Overleg

De partijen voeren zondag in de Egyptische hoofdstad Caïro overleg om de wapenstilstand, die maandagavond 23.00 uur Nederlandse tijd afloopt, te verlengen. Ondanks de stroeve onderhandlingen zou, volgens Palestijnse bronnen, de wil om het staakt-het-vuren voor een paar dagen te verlengen aanwezig zijn. Dat meldt Haaretz maandagochtend.

Een van de eisen van de Palestijnen is een vergroting van de zone waarin gevist mag worden. De toestemming van drie zeemijl lijkt een voorzichtige tegemoetkoming aan die eis.

Hamas wil ook toestemming van Israël om een zeehaven en een vliegveld in de Gazastrook te openen. Israël gaf al aan dat het die punten pas wil bespreken tijdens de onderhandelingen over een alomvattend vredesakkoord. Het zou nu nog te vroeg komen.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict