Israël heeft in de nacht van woensdag op donderdag meerdere doelen in de Gazastrook bestookt. Een legerwoordvoerder zei dat de aanval een reactie was op raketten die woensdagavond vanuit Gaza op Israël zijn afgevuurd. 

Het Israëlische leger liet weten dat de aanval was gericht op onder meer raketlanceerinstallaties en wapenopslagplaatsen.

Izzat Reshiq van Hamas zegt dat de aanvallen een schending zijn van de wapenstilstand die Israël en de Palestijnen woensdag zouden hebben verlengd. 

Israël bestookte doelen in Gaza na een vermeende raketaanval woensdag van Hamas. Volgens Reshiq hebben de Palestijnen geen raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd. ''We veroordelen de beschietingen van Israël. Dat is een schending van het bestand'', aldus Reshiq.

Vijf dagen

Israël en de Palestijnen zouden woensdag akkoord zijn gegaan met het verlengen van de wapenstilstand voor de Gazastrook met vijf dagen. Hamas heeft dat bevestigd, maar Israël niet.

Het huidige driedaagse bestand liep tot 23.00 uur, maar eerder woensdagavond werden twee raketten op Israël afgevuurd. Hamas ontkende achter deze beschieting te zitten. Toch heeft het Israëlische leger de opdracht gekregen te reageren, aldus Israëlische bronnen tegen de BBC.

Egyptische veiligheidsbronnen melden dat er woensdag ook een raket was neergekomen in de plaats el-Mattallah, net ten zuiden van de Gazastrook. Daardoor zou een kind zijn gedood. Twee andere kinderen gewond zijn geraakt. Het is niet bekend wie de raket heeft afgevuurd, en waar vandaan.

Oplossing

Israël en de Palestijnen spraken de afgelopen dagen in Caïro, via Egyptische bemiddelaars, over een langetermijnoplossing voor het conflict.

Hamas, dat de dienst uitmaakt in Gaza, eist dat Israël en Egypte de blokkades van het gebied opheffen. Israël eist dat Hamas volledig ontwapent. 

Jeruzalem

De Israëlische politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag meer dan vijftig Palestijnen gearresteerd in Oost-Jeruzalem. De verdachten zouden tijdens protesten stenen en molotovcocktails naar agenten hebben gegooid.

Sinds juni zijn in Oost-Jeruzalem ongeveer zeshonderd mensen aangehouden op beschuldiging van vergelijkbare delicten.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict