Enkele uren voor het aflopen van het tijdelijke bestand in de Gazastrook is er nog steeds geen doorbraak in zicht bij de onderhandelingen in Caïro tussen Israëli's en Palestijnen. 

Indien er geen akkoord komt, loopt het huidige 72 uur durende staakt-het-vuren woensdagavond om 23.00 uur (onze tijd) af.

''Er is een kans dat er rond middernacht opnieuw gevochten wordt'', zegt de Israëlische minister Yair Lapid. ''Maar dit keer zullen we hen veel harder treffen.''

Inmiddels zou het Israëlisch leger, volgens Israëlische media, extra troepen naar de grens met Gaza hebben gestuurd. Ook zijn er extra reservisten opgeroepen. Een defensiewoordvoerster wilde geen commentaar geven op het bericht.

Onderhandelingen

Na twee dagen van onderhandelingen had Egypte de Israëlische en Palestijnse vertegenwoordigers een voorstel gedaan voor een langdurige wapenstilstand. Er is echter nog geen overeenstemming over een eventuele ontwapening van Hamas in Gaza.

Die Israëlische eis is voor Hamas ''geen optie'', aldus een zegsman van de Islamitische Verzetsbeweging die in de Gazastrook de lakens uitdeelt.

Ook wordt onderhandeld over de eis van Hamas om de Israëlische blokkade van de Gazastrook op te heffen. Het gebied wordt wel eens omschreven als openluchtgevangenis omdat het vrijwel onmogelijk is voor Palestijnen om het gebied te verlaten. 

Eenmaal buiten komen zij moeilijk weer binnen voor familiebezoek. Israël rechtvaardigt de maatregel door te wijzen op het gevaar van terrorisme.

Obama

De Israëlische premier Benjamin Netanyuahu heeft woensdag met zijn Amerikaanse collega Barack Obama gesproken over de situatie in Gaza. Netanyahu lichtte Obama in over de pogingen van Israël om tot een langdurig staakt-het-vuren in Gaza te komen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict