Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas is vrijdagochtend om 7.00 uur (Nederlandse tijd) afgelopen. Een paar uur voor het bestand afliep, werden drie raketten vanuit de Gazastrook afgeschoten op Israël. 

De radicale beweging Islamitische Jihad eiste de verantwoordelijkheid op voor de eerste drie raketaanvallen. 

Rond 9.30 uur werden als reactie op de raketten uit de Gazastrook ook de Israëlische luchtaanvallen hervat, zo melden de Israëlische strijdkrachten. Volgens Israëlische media heeft premier Benjamin Netanyahu opdracht gegeven om terug te schieten.

Boven de stad Gaza hangt een rookpluim; er is een enorme explosie geweest. Dit heeft een ooggetuige gemeld aan persbureau Reuters.

Twintig raketten

Na het verstrijken van de deadline zijn volgens de Israëlische krant Haaretz twintig raketten in de richting van Israël afgeschoten. 

Een 10-jarige jongen in Gaza kwam om het leven en vijf kinderen raakten gewond. Aan Israëlische zijde raakten twee mensen gewond.

Op verschillende plekken in Israël, zoals in de badplaats Ashkelon, klinken vrijdagochtend weer luchtalarmen. 

Een regeringswoordvoerder in Jeruzalem heeft vrijdagochtend laten weten dat Israël niet meer met de Palestijnen onderhandelt zolang de beschietingen vanuit de Gazastrook doorgaan. 

De Palestijnse delegatie heeft laten weten door te willen gaan met het vredesoverleg in Egypte. Later vrijdag willen de Palestijnen in Caïro vergaderen met de Egyptische bemiddelaars. De Israëlische delegatie heeft de Egyptische hoofdstad verlaten.

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken riep vrijdag op tot een nieuw bestand en tot hervatting van het vredesoverleg. Volgens het departement was er nog maar een "zeer beperkt'' aantal knelpunten over.

Twee hoge Hamas-vertegenwoordigers hebben volgens AFP gezegd dat de beweging het bestand niet verlengt omdat de eisen van Hamas niet worden ingewilligd. In ruil voor de verlenging van de wapenstilstand wil Hamas dat Israël de grenzen weer opent en dat kan worden begonnen aan de wederopbouw van Gaza. 

Op de vlucht

Duizenden Palestijnen in het noorden en oosten van de Gazastrook hebben imiddels hun huizen verlaten om een veilig heenkomen te zoeken. Ze vrezen Israëlische acties in antwoord op het afschieten van de raketten vrijdagochtend. Dat meldden ooggetuigen tegen persbureau EFE.

Sinds het conflict vier weken geleden escaleerde, zijn aan Palestijnse zijde meer dan 1.800 doden gevallen, onder wie 408 kinderen. Tienduizend Palestijnen raakten gewond. Door het geweld van Hamas kwamen 64 Israëlische militairen om. Drie Israëlische burgers verloren het leven.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict