De Palestijnse delegatie bij het vredesoverleg in Caïro weigert in te gaan op de Israëlische eis dat Hamas ontwapend moet worden.

Dit is volgens de Egyptische bemiddelaars voor de Palestijnen een ''rode lijn'' die niet overschreden kan worden.

"Onze vingers staan nog steeds op de trekkers, en onze raketten zijn op Tel Aviv gericht", verklaarde Mushir al-Masri, een vertegenwoordiger van Hamas. "De oorlog is nog niet voorbij. Het is uitgesloten dat de wapens van het verzet op de onderhandelingstafel komen."

De strijders van Hamas verkeren volgens al-Masri in goede conditie, ondanks de oorlog. Ook zouden niet alle tunnels die Hamas-strijders gebruiken om op Israëlisch grondgebied te komen zijn vernietigd. Die tunnels kunnen volgens al-Masri worden ingezet als de eisen van Hamas niet worden ingewilligd. 

Palestijnse vertegenwoordigers blijven eisen dat de Israëlische en Egyptische blokkade van de Gazastrook wordt opgeheven. 

Tijdelijk bestand

In Caïro wordt onderhandeld over een permanent staakt-het-vuren in de Gazastrook. Momenteel geldt er een tijdelijk bestand dat vrijdagochtend afloopt.

Een hoge Hamas-vertegenwoordiger liet woensdagavond al weten dat er nog geen overeenstemming was bereikt over een verlenging van het bestand. Israël heeft aangegeven bereid te zijn het staakt-het-vuren te verlengen. 

Duitsland

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman vindt dat Duitsland een EU-missie moet leiden die de grens tussen de Gazastrook en Egypte gaat controleren.

''De Duitsers als politieke leidersnatie in Europa moeten een heel beslissende rol gaan innemen in het Gazaconflict'', aldus de bewindsman in de krant Bild van donderdag.

Rafah, de enige grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte, is een hoofdpijndossier in het Midden-Oostenconflict. De Palestijnen wil dat die opengaat, maar Israël is bevreesd voor wapenleveranties aan Hamas.

Berlijn, Parijs en Londen hebben in principe al hun bereidheid uitgesproken aan de EU-missie mee te werken. Agenten en douaniers uit de EU controleerden al van 2005 tot 2007 het grensoverschrijdende verkeer in Rafah. Na de machtsgreep van Hamas in de Gazastrook in 2007 was de grenspost vaak gesloten.

Overwinning

Ondertussen zijn in de Gazastrook duizenden Palestijnen de straat opgegaan nadat Hamas zichzelf had uitgeroepen tot winnaar van de Gaza-oorlog. ''Wij kunnen vandaag zeggen dat wij hebben gewonnen en de vijand hebben verslagen'', sprak Hamas-leider Mushir al-Masri.

''Dit gevecht was slechts de opmaat voor de grote overwinningsslag die de bezetting zal beëindigen. Het gewapende verzet heeft nog verrassingen in petto die groter zijn dan de raketten die Israël in het hart hebben geraakt.''

Offensief

Op 8 juli startte Israël een luchtoffensief tegen Hamas, negen dagen later gevolgd door een grondoffensief. Bijna 1.900 Palestijnen, overwegend burgers, zijn bij de geweldsescalatie om het leven gekomen. Aan Israëlische zijde zijn 64 mensen omgekomen, overwegend soldaten. 

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict