Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken noemt het recente oorlogsgeweld van Israël in de Gazastrook ''onaanvaardbaar". 

In een opiniestuk in NRC Handelsblad schrijft de bewindsman dinsdag dat onafhankelijk onderzoek naar de bombardementen op VN-scholen en een ziekenhuis noodzakelijk is.

Volgens Timmermans worden door de Israëlische bombardementen en de raketten van Hamas ''alleen de haat, de angst en de uitzichtloosheid aangewakkerd''. Over de schuldvraag laat hij zich niet uit: ''Alleen als de gevechten ophouden, kunnen onderliggende redenen die het conflict in stand houden worden bestreden.''

Hoewel Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen ziet Timmermans tegelijk dat het land ondanks de modernste wapens "een zeer hoog aantal burgerslachtoffers" maakt.

Polarisatie

Timmermans waarschuwt voor polarisatie in Nederland. "Dit is geen strijd tussen Joden en moslims. Wie dat er in Nederland wel van maakt, trapt niet alleen in de val van radicalen, maar ontneemt ons ook de kans van positieve invloed te zijn in de regio."

Premier Mark Rutte sprak daarom maandag met vertegenwoordigers van Joodse organisaties naar aanleiding van diverse antisemitische incidenten. "'Wij verwerpen antisemitisme en elke vorm van discriminatie. In Nederland is daarvoor geen plaats", aldus Rutte.

Israël begon bijna vier weken geleden met de bombardementen in de Gazastrook. Op 17 juli begon het een grondoffensief in het Palestijnse gebied. Volgens Palestijnse functionarissen heeft de strijd aan 1.834 Palestijnen het leven gekost, de meesten burgers. Aan Israëlische zijde verloren 64 militairen en drie burgers het leven.

ICC

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riad al-Malki, verklaarde dinsdag na een bezoek aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, dat er veel bewijzen zijn dat Israël misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd. Alles moet gedaan worden om het ICC in staat te stellen verantwoordelijke Israëli's te vervolgen, aldus Malki. 

De Palestijnse regering is al geruime tijd bezig met discussie over toetreding tot het ICC, maar het is er nog niet van gekomen. Lid worden is wel nodig als Malki via het ICC stappen tegen Israël wil nemen. Volgens Malki wordt Palestina ''beslist nog dit jaar lid van het Internationaal Strafhof (ICC)''. 

Verdeeld

De Israëlische krant Haaretz bericht dat de Palestijnse leiders verdeeld zijn over toetreding, mede omdat ook Palestijnse groepen kunnen worden aangeklaagd, bijvoorbeeld de beweging Hamas wegens het beschieten van burgerdoelen.

President Mahmoud Abbas zou niet willen omdat westerse donoren van zijn Palestijnse Autoriteit, vooral de VS, niet graag zien dat Israël in de beklaagdenbank komt te staan.

De Palestijnse topdiplomaat Saeb Erekat dringt er volgens Haaretz bij alle groepen op aan wel voor het ICC te gaan. Het verzoek om ICC-lidmaatschap is al ondertekend door onder anderen minister Malki, door bestuurders van de PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie) en van Fatah (de politieke partij van Abbas).

Kinderen

Het aantal Palestijnse kinderen die door het Israëlische offensief zijn gedood, is opgelopen tot 408. Zo'n 2500 andere Arabische minderjarigen raakten gewond. Dit heeft het VN-kinderfonds Unicef laten weten. Naar schatting meer dan 370.000 Palestijnse kinderen hebben dringend psychologische hulp nodig vanwege de trauma's die zij hebben opgelopen door het oorlogsgeweld.

Het dodental dit jaar ligt hoger dan tijdens de Gazaoorlog in 2008-2009. Tijdens de Israëlische operatie Gegoten Lood kwamen 350 Palestijnse kinderen om het leven.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict