Het Israëlische leger zegt alle tunnels te hebben vernietigd die Hamas gebruikt om vanuit de Gazastrook Israël binnen te sluipen. Ondertussen is in de Gazastrook om 7.00 uur (Nederlandse tijd) een bestand ingegaan, dat drie dagen moet duren.

Zeker 32 tunnels werden opgespoord en opgeblazen. Dat melden twee belangrijke radiostations in Israël dinsdag op gezag van het leger.

Het vernietigen van de tunnels was een van de hoofddoelen van Israël in de strijd tegen Hamas. 

Israël wil ook alle raketten waarmee het land door Hamas wordt bestookt, onklaar maken. Volgens experts heeft de beweging nog ongeveer drieduizend raketten.

Scepsis

In de tussentijd moeten Israël en Hamas in de Egyptische hoofdstad Caïro onderhandelen over een permanent staakt-het-vuren. Beide partijen gingen maandagavond akkoord met het voorstel van Egypte voor een tijdelijk bestand, dat naast onderhandelingen humanitaire hulp mogelijk moet maken.

Een hooggeplaatste Israëlische functionaris zei maandag dat Israël het traject "met een zekere hoeveelheid scepsis" ingaat, omdat eerdere wapenstilstanden maar een kort leven beschoren waren. 

Enkele minuten voordat het bestand inging, loeiden in het zuiden van Israël en niet ver van Jeruzalem nog de sirenes om voor een raketaanval vanuit de Gazastrook te waarschuwen. Er zijn geen meldingen over gewonden of schade. Ook konden in Gaza nog beschietingen worden gehoord.

Blokkade

Eerdere wapenstilstanden de afgelopen weken waren maar van korte duur. Mocht het nu wel lukken, dan zullen de vervolgonderhandelingen in elk geval lastig worden.

Hamas wil dat Israël en Egypte de zeven jaar geleden ingestelde blokkade van de Gazastrook opheffen, dat Israël zich terugtrekt uit Gaza en dat in Israël gedetineerde Hamas-gevangenen worden vrijgelaten.

Israël op zijn beurt wil dat Hamas zich volledig ontwapent en Gaza gedemilitariseerd wordt. 

Grondtroepen

Nog voor het driedaagse bestand inging heeft Israël ook de grondtroepen volledig teruggetrokken uit de Gazastrook. Dat heeft een woordvoerder van het Israëlische leger dinsdag gezegd.

''De Israëlische troepen worden opnieuw gegroepeerd in defensieve posities buiten de Gazastrook en zullen daar ook blijven'', zei luitenant-kolonel Peter Lerner.

Israël begon bijna vier weken geleden met de bombardementen in de Gazastrook. Op 17 juli begon het een grondoffensief in het Palestijnse gebied. Volgens Palestijnse functionarissen heeft de strijd aan 1.834 Palestijnen het leven gekost, de meesten burgers. Aan Israëlische zijde verloren 64 militairen en drie burgers het leven.

Australië

Dinsdag leverde de Australische regering harde kritiek op Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop noemde de beschietingen van drie scholen van de Verenigde Naties 'onverdedigbaar'. 

Bishop verwelkomde het driedaagse bestand, maar benadrukte ook dat de afgelopen weken bol stonden van vreselijke gebeurtenissen. "Er is een aantal schokkende incidenten geweest, waaronder de onverdedigbare beschieting van drie VN-scholen, waar burgers zaten ondergedoken", zei Bishop. 

De conservatieve Australische regering is een trouwe bondgenoot van Israël. Eerder dit jaar haalde de regering zich nog de woede van de Arabische wereld op de hals door te zeggen dat Oost-Jeruzalem niet 'bezet' maar 'betwist' gebied is. 

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict