Israël gaat akkoord met een Egyptisch voorstel voor een tijdelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dit is maandagavond van officiële bron in de Joodse staat vernomen.

Caïro had voorgesteld de wapens vanaf dinsdagochtend voor 72 uur te laten zwijgen. 

Ook Hamas gaat akkoord met een staakt-het-vuren van drie dagen. Dit heeft een woordvoerder van de Palestijnse beweging maandagavond gezegd.

Volgens Israëlische media hebben premier Benjamin Netanyahu en enkele naaste medewerkers ermee ingestemd om het Egyptische plan uit te voeren.

Het bestand moet humanitaire hulp mogelijk maken. De periode is ook bedoeld om nadere voorwaarden voor eventueel langer bestand uit te werken. Eerder wapenstilstanden waren maar een kort leven beschoren. Mocht het nu wel lukken, dan zullen de vervolgonderhandelingen in elk geval lastig worden. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Egypte kondigde maandagavond ook aan dat het Israëlische en Palestijnse delegaties van hoog niveau zal uitnodigen om over een permanent bestand te komen onderhandelen. Maandag waren alleen de Palestijnen in Caïro vertegenwoordigd.

Terugtrekken

De Palestijnen willen dat Israël zich volledig uit de Gazastrook terugtrekt, dat Israël en Egypte de zeven jaar geleden ingestelde blokkade van Gaza opheffen, dat Israël gevangen Hamasleden vrijlaat en dat de internationale gemeenschap helpt bij de wederopbouw van Gaza. 

Van zijn kant verlangt Israël dat Hamas zijn wapenarsenaal opgeeft en Gaza volledig gedemilitariseerd wordt. 

Gevechtspauze

Maandagochtend had Israël al een tijdelijk gevechtspauze voor de Gazastrook afgekondigd. Het Israëlische leger zou in verschillende delen van de Gazastrook vanaf 10.00 uur 's ochtends (lokale tijd) zeven uur lang niet vechten.

Luttele minuten nadat Israël het staakt-het-vuren had afgekondigd werd echter een huis in Gaza-Stad gebombardeerd. Een meisje van 8 jaar kwam hierbij om het leven en raakten 28 mensen gewond, onder wie meerdere kinderen. Volgens een Israëlische legerwoordvoerder hebben de Palestijnen op hun beurt sinds het begin van de gevechtspauze vier raketten op Israël afgevuurd.

Aantal doden

Het aantal Palestijnen dat is gedood als gevolg van het Israëlische offensief tegen Hamas, is gestegen tot zeker 1831. De meeste van hen zijn burgers, onder wie veel vrouwen, kinderen en bejaarden. Er vielen zeker negenduizend gewonden, aldus de autoriteiten in de Gazastrook maandag. Deze dag had Israël een gevechtspauze voor een deel van Gaza afgekondigd. 

Aan Israëlische kant zijn 67 doden gevallen, vrijwel allemaal militairen

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict