De PvdA wil dat het kabinet en de Europese Unie stevig stelling nemen tegen het geweld in Gaza. 

De regeringspartij heeft premier Mark Rutte (VVD) en PvdA-minister Frans Timmermans daarom maandag schriftelijke vragen gesteld.

Zo wil Tweede Kamerlid Michiel Servaes weten of het kabinet nog altijd geen gefundeerd oordeel kan geven over aanvallen van het Israëlisch leger op scholen en ziekenhuizen in Gaza en of het nog uitgaat van de verwachting dat Israël zich aan het humanitair oorlogsrecht houdt.

Aanleiding voor de vragen is de beschieting afgelopen weekeinde door Israël van een VN-school in Rafah, waardoor tien mensen om het leven kwamen.

Vluchtelingen

"Deze oorlog duurt al bijna vier weken en een kwart van de inwoners Gaza is op de vlucht geslagen", onderbouwt Servaes zijn standpunt op Radio1. "De mensen zijn zelfs in VN-gebouwen niet meer veilig, zo bleek ook afgelopen weekend weer met de beschietingen van de VN-school.

Servaes vindt dat de Europese Unie (EU) het voorbeeld van de VN en de VS zou moeten volgen en het geweld tegen inwoners van de Gazastrook hard moet veroordelen.

"De Europese Unie is stil en durft geen uitspraken te doen, maar als zelfs Ban Ki-moon zich uitspreekt is het minste wat de EU kan doen stelling nemen en laten blijken dat het z'n best zal doen een staakt-het-vuren in Israël te bereiken."

Dodental

Het aantal Palestijnen dat is gedood als gevolg van het Israëlische offensief tegen Hamas, is inmiddels gestegen tot zeker 1831.

De meeste van hen zijn burgers, onder wie veel vrouwen, kinderen en bejaarden. Er vielen zeker 9000 gewonden, aldus de autoriteiten in de Gazastrook maandag. Deze dag had Israël een gevechtspauze voor een deel van Gaza afgekondigd. 

Aan Israëlische kant zijn 67 doden gevallen, vrijwel allemaal militairen.

Timmermans

Een woordvoerder van Timmermans kon nog niet reageren op de vragen van Servaes.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riad al-Malki, is dinsdag in Den Haag. Volgens de Palestijnse vertegenwoordiging zal hij spreken met Timmermans en enkele Kamerleden. Ook gaat hij langs bij het Internationaal Strafhof. Het bezoek staat in het licht van de ''onmenselijke situatie waarin het Palestijnse volk zich bevindt''.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict