Israël heeft opnieuw een gevechtspauze voor de Gazastrook afgekondigd. Het Israëlische leger zal maandag in verschillende delen van de Gazastrook vanaf 10.00 uur 's ochtends (lokale tijd) zeven uur lang niet vechten.

Om 9.00 uur (Nederlandse tijd) is de gevechtspauze ingegaan. Tot 16.00 uur zullen geen bombardementen worden uitgevoerd en zullen de Israëlische militairen de wapens laten rusten, behalve in en rond de stad Rafah in het zuiden van het Palestijnse gebied.

Er wordt wel gereageerd als de militairen worden aangevallen, meldt het Israëlische ministerie van Defensie.

Volgens Israël is de pauze bedoeld om humanitaire hulp mogelijk te maken en om ervoor te zorgen dat Palestijnen terug kunnen naar hun huis.

Hamas laat weten dat het geen vertrouwen heeft in de aankondiging van Israël. ''De gevechtspauze is eenzijdig en heeft als doel om de aandacht af te leiden van de Israëlische slachtpartijen. We hebben geen vertrouwen in zo'n wapenstilstand en we dringen er bij onze mensen op aan om voorzichtig te zijn'', meldt Hamas.

Gaza-Stad

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid van Gaza en een medewerker van de Rode Halve Maan lieten maandag weten dat luttele minuten nadat Israël het staakt-het-vuren had afgekondigd, een huis in Gaza-Stad werd gebombardeerd. Dat meldt persbureau Reuters

Bij de raketaanval kwam meisje van 8 jaar om het leven en raakten 28 mensen gewond, onder wie meerdere kinderen. Het bestand zou zeven uur duren.

Volgens een Israëlische legerwoordvoerder hebben de Palestijnen sinds het begin van de gevechtspauze vier raketten op Israël afgevuurd. Twee zijn in Israël terechtgekomen, maar er zijn geen berichten over gewonden of schade.

VN

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman laat maandagochtend weten dat hij vindt dat premier Benjamin Netanyahu moet overwegen de controle over de Gazastrook over te dragen aan de Verenigde Naties (VN). Dat schrijft Haaretz. 

''Iedereen vraagt wat er moet gebeuren als de operatie (Israëlische aanvallen op de Gazastrook) stopt. Er zijn niet veel mogelijkheden en internationale controle van Gaza moet zeker worden overwogen'', aldus Lieberman.

Hij wees op het Britse mandaat over Palestina en de rol van de VN in Oost-Timor en Kosovo. "We hebben gezien dat het best goed werkt daar, we hebben een overeenkomst nodig tussen de Palestijnse Autoriteit en ons'', meende Lieberman.

Palestina was onderdeel van Ottomaans Syrië en daarmee het Ottomaanse Rijk, dat in de Eerste Wereldoorlog ten onder ging. Na die oorlog werd in 1920 door de Volkerenbond, de voorloper van de VN, bepaald dat Groot-Brittannië het als mandaatgebied ging besturen. Formeel deed Londen dat van 1923 tot 1948, toen de staat Israël werd uitgeroepen.

De VN heeft in voormalig Portugees en Indonesisch Oost-Timor en in voormalig Servisch Kosovo een belangrijke rol gespeeld bij de overgang naar zelfbeschikking.

Lieberman en minister van Economie Naftali Bennett riepen enkele weken geleden nog op tot een grote operatie in Gaza en uitten openlijk kritiek op hun eigen regering. 

Vorige maand zette de minister van Buitenlandse Zaken een punt achter de samenwerking tussen zijn partij Yisrael Beiteinu en de Likud-partij van premier Netanyahu.

Luchtaanval

Kort voor het begin van het bestand werd ook nog een bombardement uitgevoerd. Daarbij kwam een militieleider in de Gazastrook om het leven. 

De militieleider was lid van de Islamitische Jihad en leidde de strijders van die groep in het noorden van Gaza. De groep maakte zijn dood zelf bekend. 

Rafah

De tijdelijke wapenstilstand geldt niet in en rond de stad Rafah. Daar viel het Israëlische leger zondag nog een VN-school aan, waardoor tien mensen omkwamen en tientallen anderen gewond raakten.

Er zouden tijdens het incident zo'n drieduizend Palestijnen in de school zijn geweest. Ze schuilden voor bombardementen.

De internationale gemeenschap veroordeelde de aanval. Zo noemde VN-chef Ban Ki-moon het een ''morele schande en een misdaad'' en hadden de Verenigde Staten het over ''schandelijke beschietingen''.

Doorvechten

Die beschietingen maakten deel uit van het vernietigen van een van de laatste tunnels die Hamas-strijders gebruiken om Israël binnen te komen. Premier Benjamin Netanyahu verkondigde zaterdagavond dat Israël ''zo lang als nodig'' doorvecht om toekomstige aanvallen uit de Gazastrook te voorkomen.

Het is niet de eerste keer dat een bestand is afgekondigd om humanitaire hulp toe te laten in Gaza. Donderdag werd nog een staakt-het-vuren afgesproken voor 72 uur, maar dat werd na 4 uur al verbroken.

Het Israëlische offensief op Gaza ging ruim drie weken geleden van start. Sindsdien zijn meer dan 1.800 Palestijnen om het leven gekomen. Aan Israëlische zijde sneuvelden tot nu toe ruim zestig personen. Israël heeft sinds het begin van de operatie meer dan 4.600 luchtaanvallen op de Gazastrook uitgevoerd. Uit Gaza werden meer dan 3.200 raketten op Israël geschoten.

Bloedbad

Maandag noemde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius het Israëlische recht op veiligheid 'absoluut', "maar dat rechtvaardigt niet dat Israël kinderen doodt en burgers in Gaza afslacht". 

"Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat er een einde komt aan dit bloedbad in Gaza?", aldus een zeer kritische Fabius in een verklaring.

Hamas is grotendeels verantwoordelijk voor de escalatie van de afgelopen weken, schrijft de minister, maar 'dat rechtvaardigt niet dat wat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties als misdaden bestempelt'. 

Volgens Fabius moet er een politieke oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen komen en moet zo'n oplossing desnoods aan Israël worden 'opgelegd' door de internationale gemeenschap. Een staakt-het-vuren gevolgd door een tweestatenoplossing, dat is volgens Fabius de enige uitweg uit het conflict.

Jeruzalem

Het is maandag ook onrustig in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. Een voetganger is doodgereden door de bestuurder van een graafmachine. 

De bestuurder zou vervolgens een bus hebben geraakt. Daarna werd hij doodgeschoten door een Israëlische agent, zo schrijft de Israëlische krant Haaretz. Er vielen daarnaast nog vijf gewonden. 

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict