Israël heeft zondag de meeste troepen teruggetrokken uit de Gazastrook. Maar er is nog geen officieel einde gemaakt aan de operatie Beschermend Schild, schrijft de Israëlische krant Haaretz zondagmiddag.

Israëlische militairen die nog in Gaza zijn, vernietigen nog een tunnel bij de zuidelijke plaats Rafah. Andere eenheden zijn actief in Beit Hanoun. Het leger heeft besloten nog enkele troepen in Gaza te houden om Israëlische gemeenschappen bij de grens te beschermen.

Het leger heeft zich teruggetrokken naar ''minder prominente plekken", aldus militaire bronnen. ''Maar we blijven in gevechtspositie voor welke situatie dan ook.''

Met de terugtrekking zou er na bijna vier weken een einde kunnen komen aan het Israëlische grondoffensief in de Gazastrook, maar luitenant-kolonel Peter Lerner van het Israëlische leger liet weten dat het geen definitieve afbouw van de missie is.

''De troepen zijn volop bezig met een hergroepering naar andere delen van de grens'', aldus Lerner. ''We trekken inderdaad soldaten terug van het front, maar de missie gaat door. Grondtroepen blijven actief, net als de luchtmacht.''

Er kwam in elk geval zondag nog geen einde aan het geweld in de regio. Bij een luchtaanval op een school in het zuiden van de Gazastrook, gerund door de Verenigde Naties, vielen tien doden en ongeveer dertig gewonden.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict