De vermiste Israëlische officier is dood. Uit onderzoek van het leger blijkt dat de tweede luitenant tijdens de strijd om het leven is gekomen.

Dat meldt het Israëlische leger zondag.

De onderzoekers baseren zich volgens Israëlische media op bewijs dat is achtergebleven op de plek waar de militair vrijdag verdween. Dat gebeurde naar verluidt tijdens een hinderlaag door Palestijnse strijders. Hoe de militair om het leven is gekomen is niet bekendgemaakt.

Israël beschuldigde aanvankelijk Hamas van het ontvoeren van de militair. De autoriteiten dachten dat de officier was ontvoerd bij een aanval op Israëlische militairen die op zoek waren naar tunnels rondom de Gazastrook. Daarbij kwamen toen twee andere Israëlische militairen om het leven. De Verenigde Staten noemden de aanval van Hamas toen een ''barbaarse schending'' van de overeengekomen wapenstilstand.

Onder meer de vermeende ontvoering was de aanleiding voor het beëindigen van een staakt-het-vuren. Israël zegde toen al na enkele uren het bestand met Hamas op dat op die dag om 7.00 uur was ingegaan, en zette een grootscheepse zoekactie op touw naar de officier.

De familie van de 23-jarige militair is inmiddels op de hoogte gesteld. Volgens de woordvoerder heeft de officier postuum nog promotie gekregen naar de positie van eerste luitenant.

Hamas

Hamas zei op haar beurt niets te weten over het lot van de man. Hamas sloot evenwel niet uit dat de militair inderdaad was ontvoerd door strijders. Volgens de beweging was het mogelijk dat zowel de militair als de kidnappers zijn omgekomen door een Israëlisch bombardement.

Hamas ontkende tevens dat het vrijdagochtend het staakt-het-vuren heeft geschonden. De gevechten waarbij twee Israëlische militairen omkwamen, waren volgens de Palestijnse groepering al aan de gang toen het bestand inging. Hamas zou hebben gereageerd op Israëlische pogingen om terreinwinst te maken.

Zondag

Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn zondagochtend vroeg zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Negen bij een luchtaanval op een woning in het zuidelijke Rafah, en drie bij een aanval op het noordelijke vluchtelingenkamp Jabalia.

Onder de doden was een 4-jarig meisje, schrijft de Israëlisce krant Haaretz op basis van Palestijnse bronnen. Nog eens vijftien Palestijnen raakten gewond.

Het Israëlische leger heeft in de nacht van zaterdag op zondag dertien doelen bestookt. Een etmaal na het verbreken van het staakt-het-vuren van vrijdag zijn alleen al in de stad Rafah 123 doden gevallen, onder wie dertig kinderen en veertien vrouwen.

Terugtrekken

Israëlische troepen trekken zich sinds zaterdagavond terug uit delen van de Gazastrook. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde zaterdag al aan dat het leger nieuwe posities zou innemen na de vernietiging van de tunnels rondom de Gazastrook. Militaire bronnen benadrukken echter dat de aanval doorgaat. Volgens een hoge militair behoudt Israël een veiligheidszone in het gebied.

Sinds het begin van de Israëlische aanvallen in juli zouden al meer dan 1.700 Palestijnen zijn omgekomen. Circa negenduizend mensen raakten gewond, becijferde het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Ook zouden in totaal al meer dan tienduizend huizen zijn verwoest.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict