De Beweging van de Niet-Gebonden Landen en de ontwikkelingslanden van de Groep van 77 hebben zaterdag geëist dat de VN-Veiligheidsraad onmiddellijk in actie komt om de burgers in de Gazastrook te beschermen.

Beide organisaties vertegenwoordigen samen zo'n 130 landen, waaronder China, Zuid-Afrika, Brazilië en Egypte.

De twee blokken veroordelen de ''militaire agressie van de bezettingsmacht Israël tegen het Palestijnse volk''. De schendingen van de mensenrechten door Israël moeten stoppen, en de Veiligheidsraad moet daartoe zo spoedig mogelijk een resolutie aannemen.

Vredesgesprekken

Ondertussen zijn vredesgesprekken tussen Hamas en Israël voorlopig van de baan. De twee partijen hadden zaterdag de gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de Egyptische hoofdstad Caïro. Een Israëlische functionaris liet echter weten geen delegatie te sturen, omdat "Hamas niet geïnteresseerd is in een schikking".

Hamasleden uit de Gazastrook kunnen niet bij de onderhandelingen aanwezig zijn, omdat de tijdelijke wapenstilstand tussen Israël en Hamas vrijdag werd doorbroken.

President Abdel Fattah al-Sisi van Egypte had er zaterdag bij Israël en de Palestijnen op aangedrongen zo spoedig mogelijk in te gaan op het vredesvoorstel van Egypte. Het initiatief "is een goede kans voor het vinden van een oplossing voor de crisis die zich in de Gazastrook voltrekt", zei Sisi zaterdag tijdens een persconferentie.

Hoe langer de twee partijen wachten, hoe gecompliceerder de zaken worden, aldus Sisi.

Antisemitisme

Het aanhoudende conflict in de Gazastrook kan leiden tot meer geweld tegen joden in Groot-Brittannië. Dat stelde de Britse minister Philip Hammond (Buitenlandse Zaken) in een interview met de Daily Telegraph dat zondag wordt gepubliceerd.

Hammond zei in het gesprek dat hij ''duizenden e-mails'' ontvangt van Britten die zich zorgen maken over de gebeurtenissen in de Palestijnse gebieden. Volgens de minister is het ''natuurlijk een punt van zorg'' dat het conflict kan leiden tot meer antisemitisch geweld in eigen land. ''We zien nu al dat de antisemitische retoriek toeneemt'', aldus Hammond.

De Brits-Joodse adviesraad CST waarschuwde vorige week dat het aantal antisemitische incidenten in Groot-Brittannië flink is gestegen sinds het begin van het Israëlische offensief tegen Hamas. Zo zouden zich 130 incidenten hebben voorgedaan in de maand juli. In totaal wonen in Groot-Brittannië zo'n 260.000 joden.

Tunnels

Israël gaat door met de strijd, ook als alle tunnels vanuit de Gazastrook zijn vernietigd, zegt premier Benjamin Netanyahu. De strijdkrachten van de Joodse staat zijn al enige tijd bezig met het opsporen en vernietigen van de tunnels die door Hamas-strijders worden gebruikt om Israël binnen te sluipen. Die klus is bijna klaar.

Netanyahu wil ''zo lang dat nodig is'' doorvechten om toekomstige aanvallen vanuit de Gazastrook op Israël te voorkomen. De premier dreigde dat Hamas een ''ondragelijke prijs'' moet betalen, als de beschietingen doorgaan.

Door het Israëlisch offensief zijn al zeker 1.707 Palestijnen omgekomen, voornamelijk burgers, onder wie veel vrouwen en kinderen. Naast de doden vielen zo'n 9.000 gewonden. Dat hebben de autoriteiten in de Gazastrook zaterdag gezegd. Aan Israëlische kant zijn 66 doden gevallen, vrijwel allemaal militairen.

De regering in Jeruzalem geniet momenteel enorme steun van de publieke opinie in eigen land voor haar offensief.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict