De Verenigde Naties en de Verenigde Staten melden donderdagavond dat Israël en Hamas het eens zijn geworden over een tijdelijk en onvoorwaardelijk bestand van 72 uur in de Gazastrook.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry laten dat een gezamenlijke verklaring weten.

Het humanitaire bestand is vrijdagochtend om 7.00 uur (Nederlandse tijd) ingegaan. 

Vlak voor het bestand is er nog wel hevig gevochten. Volgens AP kwamen bij een Israëlische luchtaanval zeventien Palestijnen om het leven.

Terughoudend

Ban en Kerry riepen de strijdende partijen in de Gazastrook nog op om zich terughoudend op te stellen tot het staakt-het-vuren ingaat. Tijdens het bestand zal Israël zijn grondtroepen niet terughalen uit de Gazastrook.

Tijdens de wapenstilstand kan volgens de verklaring humanitaire hulp naar de Gazastrook worden gebracht. Ook krijgt de bevolking van het conflictgebied de kans om doden te begraven, gewonden te verzorgen en geslonken voedselvoorraden aan te vullen.

''Uitgebleven reparaties aan essentiële infrastructuur op het gebied van water en energie kunnen ook worden uitgevoerd'', schrijven Kerry en Ban.

Ingestemd

Hamas liet donderdagavond weten zich te gaan houden aan het bestand. ''Met het oog op de situatie waar onze mensen zich in bevinden, hebben de verzetsgroepen ingestemd met een 72 uur durende humanitaire en gemeenschappelijke rustperiode'', zei een woordvoerder van de militante beweging.

Alle Palestijnse facties zouden de wapenstilstand steunen.

Israëlische en Palestijnse delegaties vertrekken volgens de verklaring direct naar Caïro voor onderhandelingen met de Egyptische regering. Dat moet leiden tot een duurzamer bestand. Kerry zei donderdagavond tegen verslaggevers dat de VS van plan zijn een kleine delegatie naar de gesprekken te sturen.

Delegaties

De delegaties praten tijdens de onderhandelingen in Caïro niet direct met Hamas. Dat zei een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag tegen persbureau Reuters.

De Palestijnse delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende groepen, waaronder Hamas, het gematigde Fatah en de Islamitische Jihad, melden Palestijnse bronnen. President Mahmoud Abbas zou volgens de Amerikaanse functionaris niet naar Caïro afreizen.

De Australische premier Tony Abbott vindt de wapenstilstand een "wonderlijk humanitair iets". De Australische regering is een trouwe bondgenoot van Israël. Abbott had al eerder gevraagd om een wapenstilstand en zegt de "willekeurige regen van raketten vanuit Gaza op Israël te betreuren", aldus AP.

Doden

Zeker vijf Israëlische militairen zijn donderdag gedood bij de grens met de Gazastrook. De soldaten werden beschoten met mortieren, liet het Israëlische leger vrijdagochtend weten.

Sinds Israël op 8 juli begon met bombardementen op de Gazastrook, zijn al circa 61 militairen om het leven gekomen. Ook aan Palestijnse zijde blijft het dodental oplopen. Volgens Palestijnse bronnen zijn in de Gazastrook in totaal meer dan 1.450 personen om het leven gekomen.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict