Er zijn strafbare uitingen gedaan tijdens de pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag vorige week. Hiervoor zijn twee verdachten aangehouden.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. Het gaat om een 32-jarige man uit Amsterdam en een 32-jarige man uit Den Haag. De twee verdachten zijn opgepakt voor "strafbare teksten".

Het OM verdenkt de twee van het 'aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep wegens geloof en ras'. Ook worden ze verdacht van groepsbelediging. 

Het OM heeft samen met twee tolken beelden bekeken van de demonstratie, waar ongeveer honderd radicale moslims op af waren gekomen. De tolken vertaalden los van elkaar teksten die door het OM als strafbaar worden gezien.

Gaza

Het conflict in de Gazastrook was de aanleiding voor de demonstratie.

Op het moment van de protesten constateerde de politie geen strafbare feiten. Daar was een agent bij die Arabisch spreekt.

Tijdens de betoging werden anti-Joodse leuzen geroepen en droegen de demonstranten zwarte vlaggen van de islamitische terreurbeweging ISIS. Een verslaggeefster van GeenStijl die door demonstranten werd bedreigd, moest door de politie worden ontzet. 

Van Aartsen

De gemeente Den Haag vindt dat het grondrecht om te demonstreren zo fundamenteel is dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie moeten kunnen houden. "Ook als die door anderen als schokkend wordt ervaren."

Burgemeester Jozias van Aartsen kreeg veel kritiek op deze uitspraken. De internationale Joodse mensenrechtenorganisatie Simon Wiesenthal Center stuurde de burgemeester er een brandbrief over. In een verklaring liet hij dinsdag weten "diep geraakt" te zijn door de "onheuse en onterechte aantijgingen".

Beperkingen

Naar aanleiding van de volgens het OM strafbare leuzen gaan de gemeente Den Haag, politie en justitie onderzoeken of beperkingen kunnen worden opgelegd aan de pro-Palestijnse demonstratie die vrijdagavond wordt gehouden in Den Haag. 

Het OM kan bepaalde leuzen of vlaggen verbieden, laat een gemeentezegsman weten. Het recht om te demonstreren staat echter voorop. "Momenteel wordt overleg gevoerd tussen gemeente, politie en OM. Het OM bekijkt dat nu."