Het Israëlische leger heeft in de nacht van dinsdag op woensdag 43 Palestijnen gedood toen het tientallen doelen bestookte in Gaza. Van hen kwamen er twintig om het leven in een VN-school.

Ook vielen er meer dan vijftig gewonden bij de aanval op de school in Jabalia in het noorden van Gaza, zegt woordvoerder van de Palestijnse hulpdiensten.

Dinsdagavond laat kwamen ook al zeker dertien mensen om het leven bij een Israëlische legeraanval in het noorden van Gaza.

Eén van hen was een kind en één was een hulpverlener. Volgens een woordvoerder van de Palestijnse hulpdiensten zijn veertig Palestijnen gewond geraakt.

Gevonden

Ook is er voor derde keer in korte tijd een raket gevonden bij een VN-school in Gaza. Dat heeft Unwra, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, woensdag bekendgemaakt.

De VN-organisatie veroordeelt degenen die verantwoordelijk zijn voor de raketten en het in gevaar brengen van onschuldige burgers. Faciliteiten van de VN-organisatie zijn neutraal terrein, aldus een woordvoerder.

Hij wees geen direct schuldige aan. ''We veroordelen de groep of groepen die burgers in gevaar hebben gebracht door deze munitie in onze scholen te plaatsen. Dit is opnieuw een ernstige schending van de neutraliteit van onze terreinen. We roepen alle strijdende partijen de onschendbaarheid van VN-terreinen te respecteren'', aldus Chris Gunness van Unrwa.

Ook vorige week donderdag vonden vijftien Palestijnen de dood toen een school van Unwra werd aangevallen. Vluchtelingen schuilden daar voor het geweld dat Gaza al weken in zijn greep houdt.

Onschuld

Israël bekende zondag een mortiergranaat te hebben afgevuurd die bij de school terecht was gekomen. Maar het leger waste direct zijn handen in onschuld: de granaat kon niemand gedood hebben, omdat het plein voor de school leeg was.

Volgens de VN-organisatie hebben 200.000 Palestijnse vluchtelingen hun toevlucht gezocht in scholen en gebouwen van de Unwra.

Staakt-het-vuren

Egyptische bemiddelaars proberen ondertussen tot een staakt-het-vuren te komen in Caïro. Ze willen een oud voorstel dat Israël had geaccepteerd, maar de Palestijnse beweging Hamas had geweigerd, nieuw leven inblazen. Volgens Israëlische media zit er progressie in de onderhandelingen. Een Palestijnse delegatie komt woensdag in Caïro aan om te praten over een wapenstilstand.

Het Israëlische leger heeft sinds maandag de aanval op de Gazastrook verhevigd. Dinsdagmiddag waren al zeker honderd Palestijnen omgekomen bij luchtaanvallen. Ook stafleden van de Verenigde Naties zouden de dood hebben gevonden.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn tot nu toe ruim 1.200 Palestijnen gedood sinds 8 juli, toen Israël de aanval opende op de Gazastrook. De meeste slachtoffers zouden burgers zijn. Zeker zevenduizend mensen raakten gewond. Aan Israëlische zijde zouden 53 militairen zijn omgekomen en drie burgers.

Onafhankelijk onderzoek

Nederland moet Europese landen aansporen alsnog openlijk een onafhankelijk onderzoek naar het geweld in Gaza te steunen. Dat zeggen PvdA en D66. Regeringspartij PvdA vindt dat die landen en Nederland zelf vervolgens politieke conclusies moeten verbinden aan de resultaten van dat onderzoek.

Aanleiding voor de oproep is het besluit van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties om internationaal onderzoek te doen naar schendingen van het oorlogsrecht door het Israëlische leger in de Gazastrook. Van de 47 landen stemden vorige week alleen de Verenigde Staten tegen; zeventien landen, waaronder EU-leden, onthielden zich van stemming.

Vreemd

PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes vindt het stemgedrag van de EU-lidstaten vreemd. Hoewel Nederland geen lid is van de raad, moet het kabinet zich volgens hem wel in EU-verband hard maken voor het onderzoek, omdat dat belangrijk is voor de waarheidsvinding en om politieke conclusies te trekken.

Ook D66 roept het kabinet op het onderzoek te ondersteunen en ervoor te pleiten dat alle medewerking aan de onderzoekers wordt verleend. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil ook weten wat het kabinet ervan vindt dat de EU-landen zich van stemming hebben onthouden.

PvdA en D66 willen dat ook het geweld door Hamas wordt onderzocht.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict