Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft maandag een gesprek gehad met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in zijn stad.

Naar aanleiding van de strijd tussen Israël en Hamas in de Gazastrook wilde de burgemeester weten wat er leeft onder de Joden in de Maasstad.

Ook de pro-Gaza-demonstraties in verschillende Nederlandse steden en de onrust die daardoor is ontstaan waren onderwerp van gesprek. Zondag was er in Rotterdam een druk bezochte demonstratie tegen het Israëlische geweld. Die verliep rustig.

Aboutaleb benadrukte in het gesprek dat ''de onderlinge verhoudingen in de stad door het conflict nooit mogen ontaarden in vijandelijkheden''.

De burgemeester sprak met Leo Vromen (voorzitter Nederlands-Israëlitische Gemeente Rotterdam), Leopold Hertzberger (voorzitter Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam) en met Simon Cohen (voorzitter Coalitie Rotterdammers voor Mekaar). Ook politiechef Frank Paauw was aanwezig.

Na de zomer wil Aboutaleb met de verschillende etnische en religieuze groeperingen om de tafel ''om zo te komen tot een gezamenlijke agenda voor een stabiele Rotterdamse samenleving".

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict