Het Rode Kruis opent een girorekening speciaal voor noodhulp aan de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. 

Dat zegt Ad Beljaars, Midden-Oostenspecialist bij het Rode Kruis, tegen NU.nl.

Volgens Beljaars is op korte termijn 25 miljoen euro nodig om de noodhulp in het gebied te bekostigen. Vanaf dinsdagochtend kan daarom geld gestort worden op gironummer 7244. 

"Het aantal ontheemden in de Gazastrook ligt inmiddels ver boven de 220.000. Mensen zijn familie, vrienden, hun huis en bezittingen kwijtgeraakt. Er is dringend behoefte aan water, kleding en hygiëne en ziekenhuizen hebben medicijnen nodig. Op veel plekken werkt de elektriciteit niet." 

In de Gazastrook laaide het geweld tussen de Palestijnse beweging Hamas en de Israëlische troepen drie weken geleden op. Bij de geweldescalatie zijn inmiddels meer dan duizend Palestijnen en 43 Israelische soldaten omgekomen. De strijdende partijen werden het afgelopen dagen niet eens over een gevechtspauze. 

Beljaars benadrukt dat de hulpverlening in het gebied moeizaam verloopt. "Er gelden afspraken over het ontzien van klinieken en hulpmedewerkers, maar we merken dat die afspraken door de strijdende partijen worden geschonden. Klinieken zijn verwoest en 33 mensen van de Palestijnse Rode Halve Maan [zusteroganisatie Rode Kruis, red] zijn gewond geraakt. Twee hulpverleners van de Halve Maan zijn omgekomen."

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict