De VN-Veiligheidsraad roept Israël en Hamas op tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren in Gaza.

Zo'n gevechtspauze moet humanitaire hulp mogelijk maken, zo staat in een verklaring die maandagmorgen naar buiten is gekomen.

De vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad komen om 6.00 uur Nederlandse tijd bijeen in New York. Er wordt gestreefd naar een duurzaam bestand, aldus diplomaten.

In een zogenoemde voorzittersverklaring betuigt de raad zijn "ernstige zorg over de verslechtering van de situatie als gevolg van de crisis met betrekking tot Gaza en het verlies van burgerlevens en slachtoffers". Een dergelijke verklaring is minder dwingend dan een resolutie, maar moet wel door alle vijftien leden van de Veiligheidsraad worden goedgekeurd. 

In Gaza strijden Israëlische troepen en de Palestijnse beweging Hamas al zo'n drie weken. Daarbij kwamen meer dan duizend Palestijnen en 43 Israelische soldaten om. De strijdende partijen werden het afgelopen dagen niet eens over een gevechtspauze.

Afgelopen week werd een VN-school beschoten, waarbij vijftien mensen sneuvelden.

Egypte

Het Egyptische leger heeft in de afgelopen 24 uur nog eens veertien tunnels van de Gazastrook naar Egypte verwoest. Dit melden veiligheidsfunctionarissen maandag in Caïro.

De smalle Gazastrook heeft een korte grens met de Egyptische Sinaï. De Egyptische regering bestrijdt de Hamas.

Bekijk beelden van de oproep:

Luchtaanvallen

Ook maandag heeft de Israëlische luchtmacht drie luchtaanvallen uitgevoerd in Gaza. Raketlanceerders en een rakettenwerkplaats van Hamas vormden het doelwit, zei het leger. 

De luchtaanvallen waren een reactie op het afschieten van één raket door Hamas naar de Israëlische stad Ashkelon, eerder maandag. 

De aanvallen doorbraken een periode van bijna twaalf uur waarin het relatief rustig was gebleven. Het Israëlische leger liet weten sinds zondagavond geen aanvallen meer te hebben uitgevoerd.

"Rust zal met rust worden beantwoord", zei het leger, dat wel doorging met het vernietigen van tunnels die Hamas onder de grens door heeft gegraven om in Israël te kunnen infiltreren. 

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict