Het Israëlische leger heeft een einde gemaakt aan de gevechtspauze in de Gazastrook en hervat het offensief.

Dat meldt het Israëlische leger zondag.

Sinds het verlopen van een humanitair bestand zaterdag in de Gazastrook heeft de Palestijnse Hamas-beweging meerdere raketten afgevuurd op Israël. Daarom hervat Israël de aanvallen vanuit de lucht, vanuit zee, en op de grond, aldus het leger.

Israël verlengde zaterdag nog de 12 uur durende humanitaire gevechtspauze met 24 uur, maar de Palestijnse Hamas-beweging niet. Die eiste dat Israël eerst zijn grondtroepen terug zou trekken, wat niet gebeurde.

Inwoners van de zwaar getroffen Gazastrook hoorden kort na de Israëlische mededeling beschietingen ten oosten van Gaza-Stad.

Puin

Het aantal lichamen dat tijdens de gevechtspauze in de Gazastrook onder het puin gevonden is, is opgelopen naar circa 150. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz zondag. Zaterdag was gemeld dat er ruim 85 lichamen waren aangetroffen.

Het conflict van afgelopen twee weken tussen Hamas en Israël heeft aan Palestijnse zijde ruim 1000 levens geëist, van wie het overgrote deel burgers. Meer dan 200 kinderen vonden de dood.

Palestijnse reddingsteams werden afgelopen twee weken geweerd door het Israëlische leger bij plaatsen waar gewonde of gedode Palestijnen lagen, als Israëlische grondtroepen in de buurt actief waren. Zeven medewerkers van medische teams zijn door het leger gedood tijdens werkzaamheden.

Het is niet bekend hoeveel mensen er nog onder het puin liggen.

Bekijk beelden:

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict