Hamas heeft zaterdagavond de beschietingen van Israël hervat. Daarmee kwam een einde aan een gevechtspauze in het conflict tussen de islamitische beweging en Israël, die zaterdagochtend om 06.00 uur begon.

De ministers van Buitenlandse Zaken van landen als Duitsland, Groot-Brittannië, Turkije en Qatar hadden Israël en Hamas dringend opgeroepen de gevechtspauze te verlengen.

De regering in Jeruzalem verklaarde zich bereid het tijdelijke bestand met vier uur uit te breiden, maar nog voor een woordvoerder van Hamas het einde van de gevechtspauze bekendmaakte, werden vanuit de Gazastrook al drie raketten op Israël afgeschoten.

De Israëlische luchtafweer maakte boven de stad Ashkelon, ten noorden van de Gazastrook, twee raketten onschadelijk.

Verlengd

Even later heeft de Israëlische regering op verzoek van de Verenigde Naties de gevechtspauze in de strijd tegen Hamas alsnog met 24 uur verlengd. Dat betekent dat Israël tot en met zondagavond 23.00 uur (Nederlandse tijd) geen bombardementen zal uitvoeren in de Gazastrook. Het leger zal echter wel reageren op elke schending van het staakt-het-vuren door Hamas.

Het Israëlische veiligheidskabinet kwam zaterdagavond bijeen om zich over het verzoek van de VN te beraden. 

Duizend

Tijdens de gevechtspauze konden burgers water en voedsel inslaan en vulden ziekenhuizen hun medicijnvoorraden aan. Voor banken ontstonden rijen mensen die geld wilden opnemen.

Het aantal doden in de Gazastrook is volgens Palestijnse bronnen tot boven duizend gestegen. Het aantal omgekomen Israëliërs staat nu op 43, op drie na allen militairen. Het aantal gewonden in de Gazastrook is tot boven zesduizend gestegen.

In de eerste uren van de gevechtspauze werden al ongeveer zestig lichamen van dode burgers onder het puin in de Gazastrook vandaan gehaald, zo meldt de Israëlische krant Haaretz.

Het Nederlandse Rode Kruis liet weten dat twee vrijwilligers van zusterorganisatie de Palestijnse Halve Maan vrijdag zijn omgekomen, toen zij gewonden wilden evacueren in Beit Hanoun in het noordoosten van de Gazastrook. Drie medewerkers van de Halve Maan raakten gewond.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict