Een aantal mogendheden heeft zaterdag in Parijs een dringende oproep gedaan aan de partijen in Israël en de Gazastrook om de gevechtspauze van zaterdag te verlengen. 

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Qatar, Turkije, de VS en gastheer Frankrijk deden de oproep in de hoop dat Hamas en Israël de strijd in de Gazastrook niet hervatten.

De Israëlische regering heeft zaterdag besloten de gevechtspauze in de strijd tegen Hamas met vier uur te verlengen tot 22.00 uur (Nederlandse tijd). Dat meldt de radiozender Canal 10.

Hamas wijst het voorstel van Israël om de gevechtspauze met vier uur te verlengen echter af. Dat laat de terreurgroep zaterdag weten. Daarmee is het tijdelijke bestand afgelopen.

Kort na de afloop van de aanvankelijk afgesproken gevechtspauze zijn er zaterdagavond zeker drie projectielen afgevuurd vanuit het Palestijnse gebied. Dit meldden woordvoerders van de Verenigde Naties en de Israëlische autoriteiten.

Bergen

Het bestand begon om 06.00 uur (Nederlandse tijd) en zou twaalf uur later aflopen. De Israëlische regering heeft wel gezegd dat ze de wapens weer zal opnemen, als Hamas weer raketten op Israël afschiet.

In de dichtbevolkte Gazastrook werd het halve etmaal dat de streek niet onder vuur ligt, onder meer benut om lichamen te bergen uit het puin van gebombardeerde woningen.

Volgens de Palestijnse gezondheidsdiensten zijn er zaterdag nog eens zeker honderd doden geborgen. Het dodental in de Gazastrook is nu de duizend gepasseerd.

Ravage

In de bijna uitgestorven noordelijke plaats Beit Hanoun troffen terugkerende bewoners een ravage aan. 

Israël heeft volgens Palestijnse mensenrechtenorganisaties honderden huizen in puin geschoten. Meer dan honderdzestigduizend Gazanen hebben een goed heenkomen gezocht in een aantal schoolgebouwen van de Verenigde Naties. 

Ambulances van de Rode Halve maan maakte zaterdag gebruik van het luwen van het geweld om doden te bergen in Beit Hanoun en de oostelijke wijk Shijaiyah in Gaza-Stad. De hulporganisatie haalde 58 stoffelijke overschotten onder het puin vandaan. Onder de slachtoffers waren volgens de burgerbescherming in Gaza zowel burgers als strijders. 

Twee gebieden langs de grens met Israël bleven voor de ambulances ontoegankelijk. Israëlische tanks losten waarschuwingsschoten toen de hulpverleners probeerden te naderen. 

Aan de rand van de zuidelijke plaats Khan Younis kwamen volgens een Palestijnse gezondheidswerker twintig mensen om toen een tank het gebouw raakte waar zij naartoe waren gevlucht. De getroffen familie, die meerdere generaties en gezinnen telde, kwam door de beschieting onder het puin terecht en verloor minstens tien kinderen. 

Ook hulpdiensten incasseren treffers. Op de tweede verdieping van het ziekenhuis van Beit Hanoun sloeg vrijdagnacht een tankgranaat in. De gevel vertoont tal van kogelgaten. Vlakbij het ziekenhuis werden diezelfde nacht ook twee ambulances van de Rode Halve maan geraakt. Eén ambulancier kwam om en drie anderen raakten gewond, meldt het Rode Kruis.

De hulporganisatie wees er zaterdag nog eens op dat het beschieten van hulpverleners een ernstige schending van het oorlogsrecht is. 

Betogers

Zaterdagmiddag hebben zich, ondanks een verbod, ongeveer tweeduizend tot drieduizend mensen in Parijs verzameld om te betogen tegen de Israëlische bombardementen van de Gazastrook.

De politie zette traangas in tegen een groep soms gemaskerde betogers die in de buurt van het Place de la République met stenen wierpen, meldde de krant Le Monde. In totaal zijn ongeveer twintig demonstranten in voorlopige hechtenis genomen en zijn er ongeveer veertig voor verhoor meegenomen.

De autoriteiten hadden de demonstratie deze week verboden, nadat twee demonstraties tegen het Israëlische beleid deze maand op rellen tussen betogers en de politie waren uitgelopen. Ook werden synagoges belaagd.

Frankrijk kent zowel de grootste Joodse als islamitische gemeenschap van Europa. Door de gevechten tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas zijn de spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen toegenomen.

Vreedzaam

In Groot-Brittannië en Duitsland verliepen demonstraties tegen het Israëlische optreden in de Gazastrook vreedzaam.

In Londen hadden zich enkele duizenden mensen verzameld bij de Palestijnse ambassade. Zij trokken naar het parlementsgebouw en droegen spandoeken met leuzen als 'Israël is een terreurstaat' en 'Vrijheid voor Palestina''.

In Duitsland werd in verscheidene steden, zoals München, Frankfurt en de hoofdstad Berlijn, betoogd. Overal ging het om honderden demonstranten.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict