In de eerste uren van de gevechtspauze zijn al zo'n zestig lichamen van Palestijnse burgers onder het puin vandaan gehaald in Gaza.

Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz zaterdag.

Inmiddels zijn aan Palestijnse kant meer dan 900 mensen omgekomen. Sinds zaterdagochtend wordt niet gevochten in Gaza; de Palestijnen en Israël laten de komende twaalf uur de wapens liggen.

Een woordvoerder van Hamas zegt dat het staakt-het-vuren vooral bedoeld is om burgers te hulp te schieten en te evacueren naar veiligere gebieden. 

Een Israëlische tank heeft kort voor het staakt-het-vuren achttien Palestijnen gedood in het zuiden van Gaza. Ook raakten velen gewond. De doden behoorden allemaal tot dezelfde familie. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid was de familie sinds donderdag ingesloten in hun huis in het dorp Khuzaa.

Vrijwilliger

In Gaza is vrijdag een vrijwilliger van de Palestijnse Rode Halve Maan omgekomen. Drie medewerkers van de zustervereniging van het Nederlandse Rode kruis zijn gewond geraakt. Dat heeft de Nederlandse tak van de hulporganisatie zaterdagochtend laten weten.

De hulpverleners probeerden gewonden te evacueren in Beit Hanoun, maar werden aangevallen. Een van de vrijwilligers overleed meteen aan zijn verwondingen. Een ander leefde nog maar moest zwaargewond worden achtergelaten, omdat collega's die hem wilden redden ook onder vuur kwamen te liggen. Het Nederlandse Rode Kruis gaat ervan uit dat hij is overleden.

Het Rode Kruis laat weten ''diep geschokt'' te zijn. ''Het aanvallen van ambulances, ziekenhuizen en medisch personeel is een serieuze schending van het oorlogsrecht'', zegt Jacques de Maio, hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruis in Israël en de Bezette Palestijnse Gebieden.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict