De VVD en de Groep Bontes/Van Klaveren willen opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de pro-Palestijnse demonstratie waar donderdagavond zo'n honderd radicale moslims in Den Haag op afkwamen. 

Bij die demonstratie werden volgens Kamerlid Klaas Dijkhoff bedreigingen geuit.

Gedurende de demonstratie in de Haagse Schilderswijk werden onder meer antisemitische leuzen geroepen. De demonstranten, onder wie symphatisanten van ISIS, het jihadleger dat forse delen van Irak heeft veroverd, bedreigden ook een verslaggeefster van Geenstijl.

"Je mag je mening uiten, maar (pers) bedreigen, haatzaaien en terroristen knuffelen niet", schrijft het VVD-Kamerlid op Twitter. Ook de Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren hebben Opstelten (VVD) om opheldering gevraagd.

Grenzen

Tegenover Omroep West liet de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen weten dat bij de demonstratie geen grenzen zijn overschreden. Er zijn geen arrestaties verricht en geen strafbare grenzen overschreden, aldus een woordvoerder.

De politie was bij het protest aanwezig met een agent die Arabisch spreekt. De leuzen die werden geroepen, werden op dat moment niet als strafbaar gezien. 

Grondrecht

De gemeente zegt in een verklaring ''dat het grondrecht om te demonstreren zo fundamenteel is dat alle Nederlandse burgemeesters ervoor moeten zorgen dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie kunnen houden. Ook als die door anderen als schokkend wordt ervaren.

'' Dat deze betoging voor de Palestijnse zaak veel heeft losgemaakt in de samenleving is begrijpelijk, aldus de verklaring. ''Wanneer wordt opgeroepen tot haat jegens bevolkingsgroepen, moet daar tegen worden opgetreden.''

Aanleiding voor de demonstratie is het conflict in de Gazastrook. Sinds het begin van het offensief ruim twee weken geleden zijn meer dan zevenhonderd Palestijnen om het leven gekomen. Aan Israëlische zijde vielen ruim dertig doden.

Politie

De politie gaat beelden die tijdens de pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag zijn gemaakt bekijken om te zien of grenzen zijn overschreden. Met de beelden kan alsnog worden vastgesteld of tijdens de demonstratie strafbare feiten zijn gepleegd. Dat meldt het Openbaar Ministerie. 

De beelden met geluidsopnamen worden bekeken met een tolk om de Arabisch gesproken leuzen en teksten te vertalen. Als blijkt dat sprake is van een strafbaar feit, dan wordt daartegen opgetreden, laat een woordvoerder van het OM weten.

Onacceptabel

Het Centraal Joods Overleg vindt het 'onbegrijpelijk en onacceptabel' dat de politie niet heeft ingegrepen. Er zouden wettelijke en ethische grenzen zijn overschreden. De organisatie zegt in gesprek te willen met de overheid. 

Tijdens de demonstratie donderdag in de Haagse Schilderswijk werden onder meer antisemitische leuzen geroepen. De veertig tot vijftig demonstranten, onder wie sympathisanten van ISIS, het jihadleger dat forse delen van Irak heeft veroverd, bedreigden ook een journaliste van Geenstijl.

Vrijdagmiddag wordt in de Haagse wijk Transvaal opnieuw gedemonstreerd tegen de Israëlische aanvallen op Palestijnen in Gaza.