Alles wijst erop dat Israël met de aanvallen op de Gazastrook het internationaal recht schendt en oorlogsmisdaden pleegt.

Dat zei woensdag de Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay.

Ze sprak in Genève aan het begin van een speciale zitting van de Mensenrechtenraad van de VN over de op 8 juli begonnen Israëlische aanvallen op de Gazastrook.

Die hebben 650 Palestijnen het leven gekost, onder wie meer dan 150 kinderen. Meer dan 4000 mensen zijn gewond geraakt.

Volgens Pillay wijzen de aanvallen op burgers, de dood van kinderen en de verwoesting van woningen als strafmaatregel op ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht. Ze veroordeelde ook de beweging Hamas wegens het beschieten van Israël met raketten.

Verdedigen

Israël wees de suggestie van Pillay boos af. De Israëlische gezant beklemtoonde dat zijn land het volste recht heeft zich te verdedigen en dat Hamas oorlogsmisdaden begaat. ''De bewoners van de Gazastrook zijn niet onze vijanden, maar Israël zal de infrastructuur van Hamas vernietigen''.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is woensdag aangekomen in Tel-Aviv in de hoop een wapenstilstand te kunnen bereiken tussen Israël en Hamas. 

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict