Er klopt niets van de bewering dat een Israëlische militair is ontvoerd door de Palestijnse beweging Hamas. Dat zei de Israëlische VN-ambassadeur Ron Prosor zondag (lokale tijd) in New York.

Hamas claimde eerder een militair gevangen te hebben genomen tijdens gevechten. "We hebben een zionistische soldaat gevangen en de bezetter heeft dat niet toegegeven'', stelde een woordvoerder van Hamas. 

''Er is geen ontvoerde Israëlische soldaat. Die geruchten zijn onwaar'', zei VN-ambassadeur Prosor tegen journalisten. 

Israël is bezig met een grondoffensief in de Gazastrook. Op zondag kwamen dertien Israëlische militairen om het leven tijdens gevechten. Twee van de omgekomen soldaten kwamen uit Amerika, melden verscheidene Amerikaanse media. 

Het is onduidelijk of het duo ook beschikte over Israëlische paspoorten. De soldaten waren afkomstig uit de staten Texas en Californië.

Aanval

Israëlische agenten en militairen hebben maandag aan de grens met de Gazastrook een aanval van Palestijnen afgeslagen.

De aanvallers hadden een tunnel gegraven om Israël binnen te komen en kwamen boven de grond in de kibboets Nirim ten oosten van de Palestijnse stad Khan Yunis in de Gazastrook.

Twee Palestijnen zijn onmiddellijk gedood. In gevechten zijn vervolgens nog zeker acht Palestijnen gedood, meldden Israëlische media. Meer naar het noorden zoeken Israëlische militairen ten zuiden van Ashkelon ook naar Palestijnse indringers op Israëlisch grondgebied.

Daarnaast zouden vijf mensen zijn gedood toen projectielen van een Israëlische tank terechtkwamen op een ziekenhuis in de Gazastrook. Ook 15 mensen raakten gewond. 

Dodental

Het dodental van het Israëlische offensief in de Gazastrook stijgt snel. Sinds het begin van de acties tegen Hamas door Israël, twee weken geleden, zijn meer dan vijfhonderd Palestijnen om het leven gekomen. Dat zeggen Palestijnse reddingsdiensten.

Aan Israëlische zijde zijn tot nog toe achttien militairen en twee burgers om het leven gekomen, maakte het leger maandag bekend.

De afgelopen 24 uur vielen er door bombardementen minstens honderd doden. In de wijk Shujaiyeh kwamen zestig mensen om, onder wie veel vrouwen en kinderen, meldden bronnen in Gaza maandagochtend tegen de Israëlische krant Haaretz

Ontvoering

Hamas ontvoerde in 2005 ook een Israëlische militair, Gilad Shalit. Hij werd pas in 2011 vrijgelaten, in ruil voor ruim duizend Palestijnse gevangenen.

Vorige maand werden tientallen van die Palestijnen weer door Israëlische militairen opgepakt, in de zoektocht naar drie ontvoerde Israëlische jongens die vermoord werden teruggevonden.

Hamas besloot mede door die acties om de raketaanvallen op Israël op te voeren, waardoor Israël op zijn beurt aan een omvangrijk offensief in de Gazastrook begon.

Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad heeft Israël en de Palestijnen opgeroepen de vijandelijkheden te staken. Het orgaan maakt zich ernstig zorgen over de escalatie van het geweld in de Gazastrook. Dat zei de Rwandese VN-ambassadeur Eugene Gasana zondag (lokale tijd) na de bijeenkomst. 

De Veiligheidsraad was op verzoek van Jordanië in spoedzitting bijeengekomen. 

Zorgen

De Verenigde Staten staan naar buiten toe vierkant achter het recht van Israël om zich te verdedigen tegen de raketaanvallen van Hamas, maar achter de schermen nemen de zorgen over de grote aantallen burgerslachtoffers in de Gazastrook toe.

Dat bleek zondag uit opmerkingen van minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die zonder dat hij het doorhad werden opgenomen.

Voorafgaand aan een interview met tv-zender Fox sprak Kerry sarcastisch over de ''precisie-operatie'' van het Israëlische leger, waarbij in de afgelopen weken al ruim vierhonderd Palestijnen, merendeels burgers, om het leven zijn gekomen. ''Wat een geweldige precisie-operatie, wat een geweldige precisie-operatie'', sneerde Kerry.

Direct

Kerry gaf verder aan het gevoel te hebben ''direct'' naar het gebied te moeten. ''We zouden vanavond nog moeten gaan. Het is idioot om niets te doen.''

In het interview met Fox bekritiseerde Kerry Israël niet, maar benadrukte hij het recht van het land om zich te verdedigen tegen de aanhoudende raketaanvallen. Geconfronteerd met zijn uitlatingen van voor de uitzending gaf hij aan zo te hebben gereageerd omdat er jonge kinderen en burgers het slachtoffer worden. ''Maar oorlog is hard'', voegde hij daaraan toe.

Kerry vertrekt maandag naar Caïro voor een serie bijeenkomsten over de situatie in de Gazastrook. Kerry schaart zich achter Egyptische pogingen om tot een wapenstilstand tussen Israël en de Palestijnen te komen, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Aanvallen

Zeker 62 Palestijnen zijn zondag om het leven gekomen door Israëlische aanvallen op de wijk Shejaia in het oosten van Gaza-stad. Ongeveer vierhonderd mensen raakten gewond. 

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag laten weten zeer bezorgd te zijn over het groeiende aantal slachtoffers in de Gazastrook. Dat meldt het Witte Huis naar aanleiding van telefonisch overleg tussen beide staatshoofden.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict