Een groep van duizenden demonstranten die protesteren tegen het geweld van Israël hebben zondagmiddag een protestmars gehouden door de straten van Amsterdam.

De groep verzamelde zich rond 15.00 uur op het Museumplein en vertrok anderhalf uur later. De mars eindigde rond 18.15 uur weer op het Museumplein. Een kleinere groep betogers trok daarvandaan naar het Amerikaanse consulaat om een tijdje te protesteren. Dat gebeurde onder toeziend oog van de ME.

De mars is zonder noemenswaardige incidenten verlopen. De demonstranten scandeerden ''free Palestine'' en ''wij zijn Palestijnen''. Enkelen hielden een spandoek vast met daarop de Palestijnse vlag en de tekst ''Luid de noodklok stop de oorlog''. Ook waren borden en spandoeken te zien met teksten als ''Stop the war in Gaza'' en ''Vrijheid voor Palestina''.

Eenheid

De organisator van de demonstratie had voorafgaand aan de mars het publiek ertoe opgeroepen om er ''als eenheid'' te staan, ongeacht religie of afkomst. ''We voelen allemaal verdriet. Wij staan hier voor de mensenrechten. Wij zijn het zat, het verdriet, de vernedering.''

Ook uitte hij kritiek op de regering en op ''leugens'' van de media. ''Shame on you Mark Rutte'', en later: Shame on you NOS, RTL, NRC en alle media''. Het publiek scandeerde mee.

Minuut stilte

De deelnemers hebben op het Museumplein ook een minuut stilte gehouden voor de doden in de Gazastrook en voor de slachtoffers van de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines.

De politie heeft geen spandoeken of borden ingenomen. Bij een vorige demonstratie liepen er mensen rond met borden met nazisymbolen. De gemeente Amsterdam had van tevoren al laten weten zulke uitingen niet te zullen tolereren.