De gemeente Amsterdam verwacht dat een pro-Gaza-demonstratie zondagmiddag voor verkeershinder gaat zorgen in de hoofdstad.

Dat meldt de gemeente zondagochtend. De optocht begint en eindigt op het Museumplein en voert tussentijds door het centrum van de stad.

De betoging begint om 15.00 uur en duurt naar verwachting tot 18.00 uur. De gemeente stelt te proberen om de verkeershinder tot 'een minimum te beperken', maar tekent daarbij aan dat het onvermijdelijk is om een paar straten tijdelijk af te sluiten. Zowel het normale verkeer als het openbaar vervoer moet dan omrijden.

Tegendemonstraties zijn nog niet gemeld, maar de gemeente geeft aan dat daar wel degelijk rekening mee wordt gehouden. De stad vindt ook dat zo'n demonstratie moet kunnen plaatsvinden, maar dan op een andere locatie. "Mochten tegendemonstranten zich melden dan zullen zij worden verwezen naar het Frederiksplein."

Antisemitische uitingen

De gemeente benadrukt verder dat het doen van discriminerende en antisemitische uitingen niet is toegestaan. Niet in woord, beeld of gebaar, zoals hakenkruisen of de Hitlergroet.

"Dat is strafbaar en wordt niet getolereerd." Voor de pro-Gaza-betoging hebben zich op Facebook rond 11.30 uur al 6600 mensen aangemeld.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict