Israël schendt het oorlogsrecht door civiele gebouwen te bombarderen en burgers te doden. 

Dat stelt Human Rights Watch (HRW) na onderzoek van een aantal Israëlische luchtaanvallen.

De mensenrechtenorganisatie eist dat de aanvallen op niet-militaire doelen ophouden. Volgens HRW zijn de aanvallen mogelijk bedoeld als collectieve straf voor de Palestijnen of om op grote schaal burgergebouwen te vernietigen.

''Roekeloze aanvallen of aanvallen met opzet die het oorlogsrecht schenden, zijn oorlogsmisdaden'', aldus HRW. De organisatie stelt ook dat de ''willekeurige'' raketaanvallen op de Israëlische bevolking vanuit de Gazastrook moeten stoppen.

"In de Israëlische retoriek gaat het over precisie-aanvallen, maar aanvallen zonder militair doel die resulteren in veel burgerdoden, kunnen moeilijk worden beschouwd als precies", aldus Sarah Leah Whitson, de Midden-Oostenchef van HRW.

"Recent gedocumenteerde kwesties in Gaza passen helaas in het Israëlische patroon van onrechtmatige luchtaanvallen met veel burgerslachtoffers."

Café

Een van de incidenten die HRW heeft onderzocht is het bombardement vorige week op een strandtent bij Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook, waar mensen de WK-wedstrijd Nederland-Argentinië keken.

Negen Palestijnen kwamen om. Volgens HRW waren twee kinderen van vijftien onder de slachtoffers. Een jongen van dertien raakte gewond.

Hoewel Israël stelt dat de luchtaanval was gericht tegen terroristen, is er volgens HRW geen bewijs gepresenteerd waaruit blijkt dat iemand in het café een militant was. Bovendien zou het doden van één vermeende terrorist in een druk café de te verwachten burgerslachtoffers niet rechtvaardigen.

Achtergrond: Hoe de dood van 3 Israëlische tieners de lont in het kruitvat was l Dossier Midden-Oostenconflict