Duizenden Palestijnen zijn het noorden van de Gazastrook ontvlucht na een waarschuwing van Israël, dat aankondigde het gebied onder vuur te nemen.

Dat meldt de BBC maandag.

Volgens de Verenigde Naties (VN) hebben 17.000 Palestijnen onderdak gezocht in scholen van de VN. De bewoners van meerdere gebieden kregen zondag het dringende advies voor 12.00 uur lokale tijd hun huis te verlaten. 

Israël wil met offensieven de aanhoudende raketaanvallen vanuit Gaza stoppen. Zondag ondernamen Israëlische commandotroepen de eerste grondaanval op een locatie waarvandaan raketten gelanceerd zouden worden.

De Arabische Liga roept de internationale gemeenschap op om de Gazastrook bescherming te bieden, meldt AFP

Iron Dome

Sinds Israël een week geleden met een groot luchtoffensief begon tegen de Hamas-beweging in Gaza zijn al 172 Palestijnen om het leven gekomen, meldt de Palestijnse overheid. Volgens de VN is 70 procent van de slachtoffers burger.

In hetzelfde tijdsbestek zijn door Palestijnse militanten rond de duizend raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied. Dit veroorzaakte schade aan gebouwen, maar Israëlische doden zijn niet gemeld.

Net als tijdens de geweldsuitbarsting in 2012 maakt het Israëlische luchtafweer-systeem Iron Dome de meeste raketten van Hamas onschadelijk. 

Drone

Israëlische troepen maakten maandag bekend dat een drone die was opgestegen in de Gazastrook door een patriotraket is neergeschoten bij de zuidelijke stad Ashdod.

Het is volgens een legerwoordvoerder nog onduidelijk om wat voor drone het precies gaat; een uit Iran gesmokkeld toestel of een exemplaar dat door Hamas zelf in elkaar is gezet. "We zien sinds jaren pogingen van Hamas om de terreurmogelijkheden in de lucht uit te breiden."

"Hamas probeert wat het kan om een soort van resultaat te boeken en het is van groot belang dat we paraat staan", zei de Israëlische minister van defensie Moshe Yaalon. "Het neerhalen van een drone deze morgen door onze luchtafweer is een voorbeeld van de moeite die ze nemen om ons op elke mogelijke manier te raken." 

Libanon

Vanuit het zuiden van Libanon zijn maandag opnieuw raketten afgevuurd op het noorden van Israël. Het Israëlische leger heeft met artillerievuur gereageerd op de beschieting. Het is de derde keer sinds vrijdag dat er projectielen vanuit Libanon zijn afgevuurd.

Schade of slachtoffers van deze aanval zijn niet gemeld, aldus een woordvoerster van de Israëlische politie. De verantwoordelijkheid voor de beschieting is nog niet opgeëist.

Incident

Eveneens maandag is in Samoa, een dorp op de Westoever in de buurt van Hebron, een 21-jarige Palestijn doodgeschoten. Inwoners van het dorp zeiden dat Israëlische militairen het vuur openden op een groep Palestijnen die met stenen gooide.

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat er een dode is gevallen en heeft een onderzoek naar het incident ingesteld. 

Netanyahu 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet zondag optekenen dat de huidige Israëlische militaire operaties nog lang kunnen duren. Volgens Netanyahu is het leger voorbereid "op alle mogelijkheden". Daaronder valt ook een grote grondoperatie in de Gazastrook, waarbij de kans op slachtoffers aanzienlijk hoger is.

Netanyahu krijgt wel te maken met verhoogde internationale druk om de operatie snel te beëindigen. Secretaris-Generaal Ban Ki-moon van de VN riep zondag op tot een onmiddellijk einde aan de beschietingen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag opgeroepen tot een wapenstilstand.

Artsen zonder Grenzen

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen kan naar eigen zeggen door de raketaanvallen "bijna geen hulp bieden" in de Palestijnse stad Gaza. "Het geweld is echter een zware klap voor een zorgsysteem dat al zwak was door een structureel gebrek aan medicijnen en materialen", stelt de organisatie in een persbericht. 

"Er is slechts vijf tot acht uur elektriciteit per dag, er is gebrek aan stromend water en het is ontzettend moeilijk voor de belegerde mensen om aan dagelijkse basisbenodigdheden te komen", aldus projectcoördinator Nicolas Palarus van Artsen zonder Grenzen. 

Achtergrond: Hoe de dood van drie Israëlische tieners de lont in het kruitvat was l Dossier Midden-Oostenconflict