Commando's van de Israëlische marine hebben zondag een lanceerbasis aangevallen vanwaar Hamas lange afstandsraketten heeft afgevuurd. Daarbij raakten vier Israëlische soldaten gewond.

Hamas heeft laten weten dat het op de Israëlische soldaten heeft geschoten toen deze voet aan land wilden zetten.

De commando's waren een half uur in de Gazastrook. Ze kregen dekking vanuit helikopters en schepen voor de kust.

Het is de eerste keer dat Israëlische soldaten zich in de Gazastrook melden. Van een grondoffensief door het Israëlische leger is op de zesde dag van de gewapende strijd tussen Israël en Hamas echter nog geen sprake.

Volgens een woordvoerder van de Palestijnse reddingsdiensten zijn inmiddels meer dan 160 Palestijnen in Gaza omgekomen bij aanvallen. Ruim duizend mensen raakten gewond.

Moskee

Israël heeft zaterdagavond luchtaanvallen uitgevoerd op een moskee die gebruikt zou worden als wapendepot, meldt de New York Times. Ook is een centrum voor gehandicapten bestookt, waarbij twee bewoners omkwamen en vier andere mensen gewond raakten.

Hamas beantwoordde de luchtaanvallen met raketbeschietingen. Deze werden voor het grootste deel door het Israelische raketafweersysteem Iron Dome geneutraliseerd.

Evacuatie

Israël heeft inwoners van het noorden van de Gazastrook zondag opgeroepen om hun huizen te verlaten. Het land zinspeelt op een vervolgaanval nadat grondtroepen zondagochtend vroeg Gaza al waren binnengetrokken. 

De Israëlische luchtmacht heeft folders gedropt waarin burgers tot evacuatie worden opgeroepen. Een woordvoerder van het leger heeft laten weten dat later in de ochtend "een korte en tijdelijke aanval" verwacht kan worden in het noorden. 

Palestijnen met buitenlandse paspoorten zijn begonnen aan een exodus uit Gaza. Zij steken de grens bij Erez. Onder meer mensen met de Australische, Britse en Amerikaanse nationaliteit ontvluchtten het zwaar belegerde gebied. 

Achtergrond: Hoe de dood van 3 Israëlische tieners de lont in het kruitvat was l Dossier Midden-Oostenconflict