Enkele duizenden demonstranten doen zaterdag in Den Haag mee aan een manifestatie tegen het Palestijnenbeleid van Israël. 

De bijeenkomst is een initiatief van het Nederlands Palestina Komitee en enkele andere organisaties. De demonstratie startte op het Spuiplein, waarna de betogers begonnen aan een tocht die via het Vredespaleis naar het Centraal Station leidt.

De actievoerders ageren onder meer tegen de bouw van illegale nederzettingen en tegen de lange muur op bezet Palestijns gebied die tien jaar geleden werd gebouwd. Ook hekelen ze de aanvallen op de Gazastrook.

Bij bombardementen zijn al meer dan honderd doden gevallen. De Israëlische ambassade aan het Buitenhof wordt afgeschermd door de mobiele eenheid.

De Palestijnse ambassadeur in Nederland zei in een toespraak op het Haagse Spuiplein dat de bezetting door Israël nu echt snel moet stoppen. Hij richtte zich daarbij tot premier Benjamin Netanyahu.

''We doen deze oproep vanuit de internationale hoofdstad van het recht. Meneer Netanyahu, u kunt deze oorlog beëindigen. Geef ons onze waardigheid en onafhankelijkheid terug. Vrede komt door gerechtigheid, niet door onderdrukking.''

Media

Sprekers op het podium uitten veel kritiek op de Nederlandse media. Die zouden te veel de Israëlische kant en het Israëlische lijden benadrukken en te weinig oog hebben voor het lot van de Palestijnen.

Sommige demonstranten hadden borden bij zich waarop de Israëlische vlag en een hakenkruis naast elkaar staan afgebeeld, met het teken = ertussen. De organisatie deed direct een dringend beroep op betogers om die vlaggen weg te halen, ''omdat verder demonstreren anders mogelijk wordt verboden''.

Veel mensen dragen Palestijnse vlaggen, maar er zijn ook veel Turkse en Marokkaanse vlaggen te zien. De demonstratie, die daardoor een wat pluriform karakter heeft, verloopt vreedzaam.

PVV

De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft Kamervragen gesteld over de manifestatie. De partij is verontwaardigd dat tijdens de demonstratie de Hitlergroet is gebracht en hakenkruizen en islamitische terreurvlaggen werden getoond.

Volgens de PVV heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen gefaald, door daar niet tegen op te treden. Ook de Tweede Kamerfractie Bontes/Van Klaveren heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om opheldering gevraagd.

De politie Haaglanden liet zaterdagavond weten dat er tijdens de vier uur durende demonstratie in Den Haag geen aanhoudingen zijn verricht. De lokale partij Groep De Mos wil van het Haagse stadsbestuur weten waarom de demonstratie niet direct verboden is en waarom er geen aanhoudingen zijn verricht.

Achtergrond: Hoe de dood van 3 Israëlische tieners de lont in het kruitvat was l Dossier Midden-Oostenconflict