Het dodental door Israëlische luchtaaanvallen in de Gazastrook is opgelopen tot ruim 120. Dat hebben de hulpdiensten in het Palestijnse gebied gemeld.

Onder de doden zouden zeker 76 burgers zijn, onder wie 24 kinderen.

Volgens het Israëlische leger zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zestig doelen bestookt in de Gazastrook. Sinds het begin van operatie 'Protective Edge' zijn al 1160 doelen geraakt.

Volgens de Palestijnse hulpdiensten zijn er opnieuw burgerdoden gevallen. Onder hen zijn twee gehandicapte vrouwen die omkwamen toen een revalidatiecentrum in Gaza-stad onder vuur kwam te liggen.

Volgens Israël hebben militanten in de Gazastrook in vier dagen tijd 690 raketten afgeschoten op Israël. In de nacht van vrijdag op zaterdag was het vrij rustig, met 5 projectielen die vanuit de Gazastrook op Israël werden afgeschoten.

Offensief

Voorlopig lijkt er geen einde te komen aan het geweld. Het offensief ''gaat door totdat we zeker zijn dat de rust voor de inwoners van Israël terugkeert'', aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

De raketbeschietingen vanuit de Gazastrook zijn sterk toegenomen nadat Israëlische troepen honderden vermeende leden van Hamas hadden opgepakt. De Palestijnse beweging zit volgens de Israëlische regering achter de ontvoering van drie Israëlische jongens.

Die werden onlangs in de Palestijnse Westelijke Jordaanoever ontvoerd en dood teruggevonden. Na de vondst van de lijken bij Hebron werd een Palestijnse jongen uit Oost-Jeruzalem ontvoerd en vermoord, mogelijk uit wraak.

Egypte

Egypte heeft zaterdag de grensovergang naar Rafah op de Gazastrook opnieuw geopend voor gewonde Palestijnen en humanitaire hulp, zo lieten veiligheidsdiensten weten.

De grenspost was sinds vorig jaar dicht, maar afgelopen donderdag werd al voor één dag een uitzondering gemaakt zodat gewonde Palestijnen in Egyptische ziekenhuizen konden worden behandeld. Behalve de grens met Israël is de overgang bij Rafah de enige manier voor de Palestijnen om de Gazastrook te verlaten.

Achtergrond: Hoe de dood van 3 Israëlische tieners de lont in het kruitvat was l Dossier Midden-Oostenconflict